“IKBY bugün bölgenin en önemli laik ülkesidir”

“IKBY bugün bölgenin en önemli laik ülkesidir”

Bağimsizlik Referandumunu Destekleme Inisiyatifi’nin Ankara’da ikinci etap kurum ziyaretlerini gerçekleştirdi

A+A-

 

Bağımsızlık Referandumunu Destekleme İnsiyatifi(İnsiyatif), 11 Ağustos 2017 Cuma günü daha önce hazırlığı yapılan siyasal parti ve sivil kurumlarla görüşmeler gerçekleştirmiş ve sonuçları kamuoyuyla paylaşılmıştı.

21 Ağustos 2017 Pazartesi günü ise ikinci etap ziyaretlerde randevuları belirlenmiş beş ayrı kurum ile görüşüldü.

Görüşme Heyeti Azadi Hareketi adına Sıdkı Zilan, PSK Genel Başkanı Mesut Tek, ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, eski Parlamenter Mahmut Kılınç, Alaaddin Aras ve İbrahim Küreken’den oluştu.

Heyet belirlenen program gereği sırasıyla önce KESK Genel Merkezi, ardından Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Merkezi, HAK İnisiyatif Merkezi ve son olarak HÜDER’i (Hukuki Araştırma Derneği) ziyaret etti.

Heyet yine önceden kendi içerisinde her kuruma ilişkin yönelim ve ayrı ayrı sözcü belirledi.

KESK Genel Merkezi’nde Genel Başkan Mehmet Bozgeyik, Genel Sekreter Ramazan Gürbüz, KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasay ve KESK Eğitim ve Basın-Yayın Sekreteri İlhan Yiğit ile görüşüldü. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi’nde Genel Başkan Dr. Tuncer Baş ile görüşüldü. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Merkezi’nde Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Genel Sekreter Dersim Gül, Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Zeki Toydaş ile görüşme yapıldı. HAK İnisiyatif Merkezi’nde Mithat Acar, Ahmet Faruk Ünsal, Nurcan Aktay ile ve son olarak HÜDER’de Başkan Hüseyin Kaya ile görüşme yapıldı.

Bağımsızlık Referandumunu Destekleme İnsiyatifi’nin , adı geçen kurumları ziyaret amacı, 25 Eylül bağımsızlık referandumuna destek talep etmekti. Heyetimiz kurum ziyaretlerinde özetle şunları dile getirdi:

*Heyetimiz başta Van ve Batman’da yasaklanan panellerimiz nedeniyle ilgili valilerin anti-demokratik tutum ve kararlarını  kınadı.

*IKBY(Irak Kürdistan Bölge Yönetimi)  25 Eylül 2017 günü bağımsızlık referandumuna gidiyor. Biz adı geçen partilerin çağrı yaptığı ve 12 sivil kurum ile bağımsız şahsiyetlerin desteklediği bir Çalıştayı Diyarbakır’da gerçekleştirdik. Çalıştay’da seçilen 11 kişilik İnsiyatif önüne 25 Eylül’e kadar bir çalışma programı koydu. Amaç, bağımsızlık referandumunu destekleme propagandasını çok yönlü geliştirmek. Bu amaçla sizi de ziyaret ettik.

*Bağımsızlık her halk gibi Kürdistan halkının da en demokratik hakkıdır. Ayrıca Irak Federal Anayasası’nı yok sayan Irak rejimi, IKBY yönetimine uyguladığı idari, siyasi, ekonomik tedbir ve keyfi uygulamalar ile Kürtlere referandum ve bağımsızlık  seçeneği dışında bir yol bırakmamıştır.

*Sizden talebimiz barışçıl ve demokratik bir irade beyanı olan referandumu desteklemenizdir.  Ayrıca 25 Eylül bağımsızlık referandumunu izlemek üzere bir Gözlemci Heyet göndermenizi talep ediyoruz.

*Heyetimiz tüm görüşmelerde, Güney Kürdistan’ın daha bağımsız devlet olmadan, parlamentoda Kürtler dışındaki halklara ayrılan özel kontenjan,  beş resmi dil uygulaması ve dört dilde basılan referandum oy pusulasıyla kendi egemenlik alanındaki tüm halklar ve inançlar için bölgenin öne çıkan demokratik seçeneği haline geldiği vurgulandı. Ve ziyaret edilen kurumlara “göndereceğiniz gözlemci heyetiyle bunu yerinde gözlemleyin” çağrısını dile getirdi.

Kurumlardan aldığımız tepkiler daha önceki görüşmelerde alınan tepkilerden farklı değildi yani genel çerçevede olumluydu.

HÜDER hariç KESK, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, TMMOB, HAK İnsiyatifi’nde ortak vurgu ‘’Her millet gibi Kürtlerin de kendi geleceklerini belirleyecek referandumu gerçekleştirme hakları’’ şeklinde olmuştur. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Baş, “IKBY bugün bölgenin en önemli laik ülkesidir” vurgusunu yaptı. TMMOB, heyetimizin “heyet gönderip kendi değerlendirmenizi Türkiye halklarıyla paylaşmanızı önemsiyoruz” vurguları üzerine “yönetim kurulumuzda değerlendireceğiz” dedi ve ayrıca okudukları Bildirgemizi “yönetimdeki arkadaşlara gönderip değerlendireceğiz” dediler. HAK İnisiyatifi bizden farklı düşünmüyorlar. HÜDER Başkan Hüseyin Kaya ise  “referandum benim için bir şey söylemiyor” benzeri olumsuz görüşler dile getirdi. 

İnisiyatifin referanduma destek arayışı etkinliklerle ve kurum ziyaretleriyle devam edecek. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.