İdlib’te, Suriye Ordusu Abu Al Ahar Kentin Girişine Ulaştı

İdlib’te, Suriye Ordusu Abu Al Ahar Kentin Girişine Ulaştı

İdlib’te, Suriye Ordu Birleşenleri kaç gündür başlatmış olduğu operasyonda Abu Al Ahar Kent girişine ulaştı.Ordu, Güney ve Kuzey hatlarında Abu Al Ahar’ın kent merkezine ilerliyor.

A+A-

Rusya destekli Suriye Ordusu Türk birliklerini kuşatarak ilerliyor’: Esad’a bağlı güçlerin, Rusya’nın da desteğiyle İdlib’te bulunan Türk birliklerini ve Türkiye destekli grupları kuşatarak ilerlediği belirtiliyor.

Suriye Ordu Güçlerinin Abu Al Ahar kasabasını alması halinde, İdlib’te Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)  ve Hayat Tahrir-i Şam’ın (HTS)  elinde bulunan toprakların % 35’ni kontrol altına alması demektir. Böyle bir durumun yaşanması karşısında, İdlib’te ÖSO ve HTS açısında yenilginin başlangıcı demektir. 

Astana ve Soçi toplantılarının “çatışmasızlık” garantörleri olan İran ve Rusya, aynı zamanda Rejim güçlerinin İdlib operasyonuna fiziki destek vermektedirler.

Suriye ordusunun bu tempoda saldırılarının devam etmesi halinde muhaliflerin yenilgisi kaçınılmazdır.

Hükümet güçleri, dün gece yoğun top saldırısında bulundukları, Abu Al Ahar’ın merkez Köyleri olan bad, Bluzieh, Saraj’ı düşürmek üzereler…

Görüştüğümüz yerel kaynaklar, bir süredir Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO)  içerisinde ciddi tartışmaların başlandığını ifade ederek, ilk başlarda Türkiye’ye güven tamdı. Türkiye’nin her dediğine itiraz edilmiyordu. Rejim güçlerinin Halep’ten sonra İdlib’te de ilerlemesi bu güveni azalttı. Çünkü Türkiye garantörlüğünde başlayan Astana ve Soçi’deki toplantılarda, özellikle muhaliflerin elinde bulunan İdlib’te  ‘çatışmasızlık’ antlaşmasına ve bu antlaşmaya bağlı kalınmadığı için, ÖSO içeresindeki tartışmalarda Türkiye’ye yönelik şimdiye kadar devam eden sitem,  tepkiye dönüşmek üzere olduğunu söylediler.

Rejimin İdlib operasyonlarına Rusya ve İran destek veriyor. Türkiye dün akşam, İran ve Rusya Büyük elçiliklerini Dış işlerine çağırmıştı, Rejimin operasyonlarını durdurması için çağrıda bulunmalarını talep etmişti.

 

Çavuşoğlu rahatsız: İran ve Rusya Suriye Rejimini durdurmalı!

 

Anadolu Ajansı'nın (AA) editör masasına konuk olan Çavuşoğlu, İdlib'le ilişkili olarak "Biz buradaki terör gruplarının temizlenmesi için önerimizi herkesle paylaştık. 'O şehrin tamamını bombalayalım, yok edelim.' Böyle vahşi bir yöntem olmaz. Bunlar olacaksa Astana'yı neden başlattık? Soçi'yi neden konuşuyoruz? Cenevre'nin de bir anlamı olmaz" diye konuştu. 

 

'İdlib'te niyet farklı'

Suriye'nin garantörünün İran ve Rusya olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "İhlallere bakıyorsunuz yüzde 95'i rejim veya rejimi destekleyen gruplar tarafından. Amaç ne? Bu süreçten faydalanarak rejimin ılımlı muhalefeti, sivilleri yok etmesi mi?" dedi.  Çavuşoğlu, "İran ve Rusya sorumluluklarını yerine getirmeli. Garantör olduysanız ki, oldular, rejimi durdursunlar. Bu, basit bir hava saldırısı da değil. Rejim ilerliyor İdlib içinde. Burada niyet farklı" ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.