Hiroşima'dan sağ kurtulan 85 yaşındaki kadın, yaşadığı dehşeti anlatmak için İngilizce öğrendi

Hiroşima'dan sağ kurtulan 85 yaşındaki kadın, yaşadığı dehşeti anlatmak için İngilizce öğrendi

.

A+A-

II. Dünya Savaşı'nda ABD'nin Hiroşima'ya düzenlediği atom bombası saldırısından kurtulan 85 yaşındaki Teruko Yahata, yaşadıklarını anlatabilmek için İngilizce öğrendi.

Yahata, Hiroşima Barış Anıtı Müzesi'nde salı günü yaptığı konuşmada, saldırının gerçekleştiği 6 Ağustos 1945 sabahında yaşadıklarını, "Birdenbire tüm gökyüzü parladı ve mavimsi beyaz bir ışıkla aydınlandı, sanki gökyüzü kocaman, floresan bir ışığa dönüşmüştü. Bir anda yere düştüm ve bilincimi kaybettim" ifadeleriyle anlattı. 

Doğduğu Hiroşima'ya atom bombası atıldığında 8 yaşında olan Yahata, yaklaşık 5 yıl önce kursa giderek İngilizce öğrenmeye başladı.

Yaşadığı deneyimleri daha büyük bir kitleye aktarmak istediği için bu yolu seçtiğini söyleyen Yahata, İngilizce okumayı öğrendikten sonra farklı ülkelerde sunumlar yaptı. 

Hiroşima Barış Anıtı Müzesi'nde okuduğu metni Japonca yazan Yahata, öğretmeninin İngilizceye çevirdiği cümleleri okuyarak yaşadığı korku dolu anları paylaştı.

Yahata, "Kendi sesimle, o korkunç atom bombasının dehşet gücünü, o trajik, yürek burkan sahnelerle ve kederle ilgili kendi deneyimimi paylaşacağım" dedi. 

Konuşmayı dinlemeye gelen Britanyalı yurttaş Denise Hickson, Yahata'nın sunumunun yarattığı etkiye dair "Sanki bugün oluyormuş gibi anlatıyor. Size bunu hissettiriyor" dedi.

ABD, II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru dönemin Japon İmparatorluğu'na iki atom bombası saldırı düzenledi. Hiroşima'daki saldırıda 70 ila 126 bin sivilin yanı sıra 20 bin de asker yaşamını yitirdi. 

9 Ağustos'ta Nagasaki'ye atılan atom bombası nedeniyle de yaklaşık 80 bin sivil ve 150 asker öldü. 

Japonya Başbakanı Fumio Kişida, cuma günü Hiroşima'da düzenlenecek G7 Liderler Zirvesi'nde de "nükleer silahsız dünya" mesajı vermek amacıyla, ülkeye giden liderlere Hiroşima Barış Anıtı Müzesi'ni gezdirecek. 

Zirve öncesi yaptığı açıklamada Kişida, "Nükleer silahsızlanma çalışmaları için başlangıç olarak nükleer saldırı gerçeğini duyurabilmek önemli" demişti.


Independent Türkçe, Reuters

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.