Hiranur Vakfı kurucusunun 6 yaşında 'evlendirilen' çocuğun gelinlikli fotoğrafı ortaya çıktı

Hiranur Vakfı kurucusunun 6 yaşında 'evlendirilen' çocuğun gelinlikli fotoğrafı ortaya çıktı

.

A+A-

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Gümüşel ailesinin vakıf metinlerinden silinmesinden sonra kızlarını 6 yaşında "evlendirdiklerine" dair fotoğraflar ortaya çıktı.

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı Onursal Başkanı Yusuf Ziya Gümüşel'in kızını 6 yaşında "evlendirdiğini" ve 13 yaşında nişan yaptığını kanıtlayan fotoğraflar ortaya çıktı. Gümüşel'in kızı H.K.G. iki yıl önce ailesine karşı açtığı davaya kanıt olarak 6 yaşında gelinlikle ve 14 yaşında nişan kıyafetiyle çekilen fotoğraflarını sundu. Fotoğraflarda zorla "evlendirildiği" Kadir İstekli'nin H.K.G.'ye sarıldığı görülüyor.

Birgün yazarı Timur Soykan, "Utanç Fotoğrafları" başlıklı yazısında dava dosyasında H.K.G.'nin ailesi tarafından 6 yaşında Kadir İstekli'nin evine gönderildiği sırada cinsel istismara uğradığını, 13 yaşında nişanlandığını, 14 yaşında doktora gittiğinde durumun ortaya çıkması üzerine 17 yaşında olduğunu söylemesine rağmen kemik tesbiti için yerine bir başka kadının tahlillerinin konulmasıyla 21 yaşında olduğuna dair sahte belge hazırlandığını yazdı. 17 yaşında anne olan H.K.G. 18 yaşına geldiğinde resmi olarak evlendirildi. Daha sonra kadın örgütleriyle irtibata geçen H.K.G. evden ayrıldı ve ailesine karşı dava açtı.

Soykan, davaya ilişkin gelişmeleri şöyle aktardı: 

"30 Ekim 2022’de İstanbul Anadolu Başsavcılığı’nın iddianamesi tamamlandı. Savcı iddianamede H.K.G.’nin anne ve babasının istismara göz yumduğunu anlattı. Kadir İstekli, tarikat lideri baba Yusuf Ziya Gümüşel ile anne Fatma Gümüşel’in zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı suçunu işlediklerini belirtti. Ayrıca savcı, Kadir İstekli’ye cinsel saldırı suçundan da ceza istedi.

Ancak 27 yıldan az olmayacak şekilde ceza istenmesine karşın Kadir İstekli, Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatma Gümüşel tutuklanmadı.

Haberimiz yayınlandıktan sonra Hiranur Vakfı’nın internet sitesindeki ‘Tarihçe’ ve ‘Hakkımızda’ bölümleri değiştirildi. Daha önce bu metinlerde Yusuf Ziya Gümüşel’in İsmailağa Cemaati Şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu’nun talebesi olduğu ve onun yolunda Hiranur Vakfı’nın kurduğu anlatılıyordu. Yusuf Ziya Gümüşel ve İsmailağa bağlantısı metinlerden silindi.

İsmailağa Cemaati’nden yapılan açıklamada Mahmut Ustaosmanoğlu’nun resmi nikah kıyılmadan imam nikahına izin vermediği savunuldu ve şöyle denildi: 'Medyada yer aldığı ve maksatlı olarak cemaatimizle irtibatlandırılmaya çalışıldığı görülen nikah hususunda zikrettiğimiz hassasiyetlerle bağdaşmayan birtakım iddia ve haberlerin Mahmud Efendi Hazretlerimizi ve cemaatimizle herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Münferiden gelişen çeşitli hadiseleri cemaatimizle ilişkilendirmeye yönelik yorumlara itibar edilmemesi önemle ricamızdır.'

***

Sosyal medyada paylaşılan Yusuf Ziya Gümüşel imzalı bir açıklamada ise şöyle denildi:

'3 Aralık 2022 tarihinde BirGün gazetesi ve internet sitesinde ‘Timur Soykan’ imzasıyla yayınlanan haber, şahsımı ve ailemizi hedef göstererek yargılanması başlamamış bir davadaki yalan iddiaları yayınlayarak bunun üzerinden İslami değer ve yargılara sahip insanları tahkir etmeye yönelik tezgahlanmış bir projenin ürünüdür. Söz konusu haberdeki iddiaların sahibi olan kızımız, İslami ve hukuki kurallara uygun olarak medeni kanunun reşit saydığı yaşta evlenmiş olup bu konuda ailemizin ve başka kişilerin hiçbir baskısı olmamıştır. Son yıllarda ailevi sorunlar sebebiyle psikolojik sıkıntılar yaşayan 26 yaşındaki kızımız (Not: Aslında H.K.G. bugün 24 yaşında), birtakım yapıların etkisine girerek, eşinin evinden ayrılmış, başka bir yerde yaşamaya başlamış ve 12 Ekim 2021 tarihinde anlaşmalı olarak boşanmıştır… Mahkeme süreci devam etmektedir ve iddia edilen konuların aksine deliller mahkemeye sunulmuş olup yargılama sürecinde tüm gerçekler açıklığa kavuşacaktır.'

Bu açıklamalar devam ederken iktidar ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı suskun kaldı. Bu kahredici, utanç verici olayın unutulması beklendi."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.