"Hayvancilık TSK ile PKK arasında sıkışıp kaldı"

"Hayvancilık TSK ile PKK arasında sıkışıp kaldı"

Türk Ordusu’yla PKK arasında yaşanan çatışmalar, Kürt illerindeki hayvancılığa ciddi darbe vurdu.

A+A-

Türk Ordusu’yla PKK arasında yaşanan çatışmalar, Kürt illerindeki hayvancılığa ciddi darbe vurdu.

Özellikle kırsal bölgelerde halkın başlıca geçim kaynağı olan hayvancılık, son dönemlerde ciddi risk altında.

Al Monitor’e demeç veren Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin büyük ve küçükbaş hayvan varlığının büyük bölümünün Kürt illerinde bulunduğunu belirterek, “Toplam koyun sayısının yüzde 46.3’ü, keçi sayısının yüzde 36.8’i, sığır sayısının yüzde 28.4’ü, manda sayısının yüzde 23.2’si Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde” diyor.

Hakkari İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Reşit Akman, “çözüm süreci”nin devam ettiği 2013-2015 yılları arasında Hakkari’de küçükbaş hayvan sayısının %20 oranında arttığını söyledi.

Diyarbakır Ziraat Odası raporlarına göre 2015 yılında 366 bin olan büyükbaş hayvan sayısı 200 bine indi. Küçükbaş hayvan sayısı da 1 milyon 225 binden 700 bine kadar düştü.

 

Çatışmaların bazı ilçelerinde yaşandığı Mardin’de de durum aynı. Artuklu Ziraat Odası kayıtlarına göre 2015 baharına kadar küçükbaş hayvan sayısı 957 bindi. Ancak bir yıl sonra 360 binlik düşüş yaşandı.

Hakkari başta olmak üzere birçok yaylanın “özel güvenlik bölgesi” ilan edilmesi hayvancılar için bir diğer engel oldu.

Hakkari Ziraat Odası Başkanı Naif Önal, “Bölgede sert çatışmalar yaşandığı için elimizde net bir sayı yok. Eldeki verilere göre 450 bin küçükbaş hayvan bulunuyor. 180 bin de büyükbaş hayvan var. Çatışmalar, hayvancılığın gelişmesi önünde engel” dedi.

 

Yüksekova hayvancılık için bire bir

 

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinin doğası, hayvancılık için oldukça uygun. Yüksekova kırsalının, 4 milyon küçükbaş hayvan yetiştirme kapasitesi olduğu belirtiliyor.

 

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir, “Yüksekova hayvancılığın merkezi. 2015 yılında 360 bin küçükbaş, 70 bin de büyükbaş hayvan yetiştirildi. Ancak hükümet otlakları güvenlik bölgesi ilan etti. Bu da hayvan yetiştiriciliğini sekteye uğratıyor. Çoğu kişi bu yüzden hayvanlarını sattı” diyor.

 

Halihazırda çatışmaların sürdüğü Şırnak’ta durum, Hakkari’den daha kötü.

 

Roboskili hayvan yetiştiricisi Sadık Ürek, yasak sebebiyle otlaklara çıkamadıklarını söylüyor. Ürek Roboski köyünde sadece 2 bin küçükbaş hayvanın kaldığını ifade etti.

Öte yandan Van, Bitlis, Muş, Ağrı, Erzurum, Bingöl, Dersim, Elazığ, Erzincan, Urfa, Diyarbakır, Siirt, Batman, Iğdır ve Kars gibi Kürt illerinde de hayvan yetiştiricilerinin borçlardan dolayı zor bir dönemden geçtiği ifade ediliyor.

rudaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.