Gerilla belgeseli 'Bakur'un yönetmenlerine 2 yıl geçtikten sonra dava!

Gerilla belgeseli 'Bakur'un yönetmenlerine 2 yıl geçtikten sonra dava!

PKK gerillalarının geri çekilme sürecini konu alan 'Bakur' filminin yönetmenleri Ertuğrul Mavioğlu ve Çayan Demirel'e filmin gösteriminden iki yıl sonra dava açıldı. Mavioğlu ' bu film ancak barışın propagandası olabilir' dedi.

A+A-

‘Bakur/Kuzey’ belgeselinin yönetmenleri Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’na 'terör propagandası yapmak' suçundan dava açıldı.

 

Mavioğlu, kendilerine yöneltilen ‘terör propagandası’ suçlaması ile ilgili ise şunları söyledi: “Çayan da ben de bu filmi yaparken, tamamen sürecin belgelenmesi yönünde çaba sarf ettik. Aklımızda öyle terör saiki yoktu, bu film bir propaganda filmi olarak değerlendirilecekse bir barış propagandası olabilir. Ama bizim barış dediğimiz her yerde devlet terör algısı içerisinde olduğu için davayı da bu zemin üzerinde açmışlar. Ben bu davayı gayrı meşru, hukuksuz olarak görüyorum. ”

 

2015 yılında İstanbul Film Festivali’nde gösteimi ‘eser işletme belgesi’ eksik olduğu gerekçesiyle engellenen belgeselin 2015 yılının Mayıs ayında Batman’da yapılan gösteriminden bir yıl sonra Batman Cumhuriyet başsavcılığı, yönetmenler Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte gösterimin gerçekleştiği Yılmaz Güney Kültür Merkezi’nin yetkilisi Dicle Anter hakkında soruşturma açmıştı.

 

Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, “Bakur (Kuzey) isimli belgesel, PKK/KCK terör örgütünün, cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek veya bu yöntemlere başvurmayı teşkil edecek nitelikte” iddiasına yer verildi.

KÜLTÜR BAKANLIĞI ‘YASAK DEĞİL’ DEDİ

İddianamede savcılığın filmin yasak olup olmadığını sorduğu, bu soruya Kültür Bakanlığı’nın “yasak değil” yanıtını verdiği de kaydedildi.

Açılan oavaya tepki gösteren Ertuğrul Mavioğlu, Türkiye’de birçok kez sansür ve engellemelerin yaşandığını ancak bir belgesel yönetmenlerinin ilk kez eserleri gerekçe gösterilerek yargılanacağını söyledi: Mavioğlu, şöyle dedi:

“Bildiğimiz kadarıyla bu belgesel sinemaya açılmış ilk dava. Bunun örneklerini İran’da, Çin’de görüyoruz; sinema sanatını gerçekleştirmek isteyenleri sindirmek için tutuklama dahi gerçekleştirilebiliyor ama Türkiye’de bunun ilk defa olması manidar. Bu tabi ülkedeki sinema ve belgesel sinemanın geleceği açısından çok vahim bir tablo.”

 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.