François Hollande: 'Kürtler olmasa Irak ve Suriye’de hala IŞİD hakim olurdu'

François Hollande: 'Kürtler olmasa Irak ve Suriye’de hala IŞİD hakim olurdu'

.

A+A-

Paris Kürt Enstitüsü’nde düzenlenen etkinliğe katılan Eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande yaptığı açıklamada, "Kürtler olmasa Irak ve Suriye’de hala IŞİD hakim olurdu" ifadelerini kullandı.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande etkinlikte, Rûdaw muhabiri Ala Şali’ye yaptığı konuşmasında, "Kürtlerle tanışmasının Fransa eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın eşi Danielle Mitterrand’ın saldırılara maruz kalan Kürt halkına verdiği destek verdiği 1980-90’lı yıllara dayandığını belirten Hollande, “Bölgemizde Kürtlerin Fransa vatandaşı olması için çalıştık. Daha sonra cumhurbaşkanlığım döneminde IŞİD saldırılarına maruz kalan Kürdistan’a destek verdik" dedi.  

Kürtlerin tarihleri boyunca defalarca katliamlarla karşı karşıya kaldığını belirten Hollande, “Fransa da her zaman kimlikleri nedeniyle baskı ve saldırılara maruz kalan halkların yanında oldu. Bu bir gelenek. Kürtler de her zaman Fransa ile iyi ilişkiler içerisinde olmak istemişlerdir” şeklinde konuştu.

Devamında Hollande, Suriye, Türkiye ve İran’da Kürtlerin kimlik mücadelesi nedeniyle baskı ve zorluklarla karşılaştığını, Irak’ta ise konumu ve statüsünü korumak için mücadele ettiğini söyledi.

Kürtlerin IŞİD’e karşı mücadelede çok önemli bir rol aldığını kaydeden François Hollande, “Eğer Başkan Barzani etrafında toplanan Kürtler olmasa Musul hala IŞİD’in işgali altında olurdu. Yine Suriye’de Kürtler olmasa bu kadar çok şehri IŞİD’den kurtaramazdık." dedi.

Suriye’de Kürtlerin hala İran ve Türkiye’nin desteklediği silahlı gruplarının saldırılarına maruz kaldığını belirten Hollande, “Bu yüzden korunmaları için onlara destek devam etmelidir” dedi.

Açıklamasının sonunda Hollande şu ifadeleri kullandı:

"Kürtlerin bu teröristlşerin yakalanması için yaptıklarını asla unutamam. Çünkü bu uluslararası toplumun tehditten korunmasını sağladı. Onlara çok güveniyorum, çünkü Kürtler cesurdur, ilkeleri var, kadın başta olmak üzere toplumsal değerlere saygı duyulsun diye çalışıyorlar. Cumhurbaşkanıyken IŞİD’e karşı ön saflarda savaşan kadınları konuk ettim, bunu hiç unutamam."

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.