Feminist Gece Yürüyüşü sona erdi: Yasağı dinlemeyen kadınlar meydanları doldurdu

Feminist Gece Yürüyüşü sona erdi: Yasağı dinlemeyen kadınlar meydanları doldurdu

.

A+A-

İstanbul’da bütün engellemelere rağmen kadınlar 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü için Taksim’e yakın yerlerde toplandı. "Hükümet istifa" sloganları ile başlayan yürüyüş, kadınların basın açıklamasını okuması ile son buldu. Alandan ayrılmak isteyen kadınlara polis izin vermezken, çok sayıda kişiyi gözaltına alındı.

Kadınlar tarafından her yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü, 21’inci kez Türkiye genelinde yapılacak. Son yıllarda valiliklerin kararıyla yasaklanan yürüyüşlerde, polis ve çevik kuvvet ekiplerince yürüyüşlere sert müdahaleler gerçekleşti.

Yürüyüşler bu yıl da İstanbul’da Taksim’de, Ankara’da Sakarya Caddesi’nde, İzmir’de de Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde ve yurdun pek çok bölgesinde caddeler ile meydanlarda yapılacak. 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü için yürüyüş planları tamamlanırken, Taksim’de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Bazı ara sokakların giriş çıkışları kapatıldı. Öte yandan, Ankara’da ve pek çok alanda da kadınların yürüyüşü engellendi.

METRO DA KAPATILDI

Aynı zamanda, İstanbul Valiliği, M2 metrosunun Şişhane istasyonu İstiklal Caddesi giriş-çıkışı ve F1 Taksim-Kabataş Füniküler hattının işletmeye kapatılmasına karar verdi.

Metro İstanbul’un Twitter hesabından yapılan açıklamada, “İstanbul Valiliğinin aldığı karar doğrultusunda M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı Taksim istasyonu, Şişhane istasyonu İstiklal Caddesi giriş-çıkışı ve F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattımız 8 Mart Çarşamba günü saat 14.00 itibarıyla işletmeye kapatılacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

‘FEMİNİST GECE YÜRÜYÜŞÜ’ YASAKLANDI

Beyoğlu Kaymakamlığı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Taksim’de, ‘Feminist Gece Yürüyüşü’nün yapılmasını yasakladı.

Beyoğlu Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada, “Sosyal medya üzerinde toplanma çağrılarının yapıldığı Taksim Meydanı da dahil olmak üzere Beyoğlu ilçesinde hiçbir meydan, cadde ve alan toplantı ve gösteri yürüyüşü olarak belirlenmiş alanlardan değildir” denildi. Açıklamada, “8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü için düzenlenmek istenen toplanma, toplantı, yürüyüş, oturma ve protesto eylemi, basın açıklaması vb. eylem ve etkinliklerinin” yasaklandığı ifade edildi.

YASAĞI DİNLEMEDİLER

Ancak binlerce kadın, bütün engellemelere rağmen yürüyüşte ısrarcı oldu. Toplanma saatinin yaklaşması ile birlikte kadınlar Taksim’de bir araya gelmeye başladı.

Karaköy tarafından gelenlerin geçişine izin verilmezken, Taksim’de toplananların sayısı ise binleri aştı.

19.30'DA YÜRÜYÜŞ BAŞLADI

Eylem, saat 19.30’da “Hükümet istifa” ve "Korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "İnadına özgürlük" sloganlarıyla başladı.

Bu arada, Karaköy'de barikatları aşan bir grup kadın Beyoğlu’na doğru yürüyüşe geçti.

KAFTANCIOĞLU: BASKILARLA KUTLADIĞIMIZ SON 8 MART OLACAK

Taksim'de bulunan isimlerden CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Cumhuriyet'ten Rabia Yılmaz'a yaptığı açıklamada "Seneye 8 Mart'ı tüm kadınlar meydanlarda coşkuyla kutlayabilecekler. Baskılarla kutladığımız son 8 Mart olacak. Kadınlardan korktukları için bu baskıları uyguluyorlar" dedi.

BİBER GAZLI MÜDAHALE: GÖZALTILAR VAR

Saat 21.00'da okunan basın açıklamasının ardından eylem sona erdi. Ancak bu sırada alandan ayrılmak isteyen kadınlara biber gazı ile müdahale edildi. Alandan çıkışına izin verilmeyen çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.