Ezidi Kürt parlamenter Viyan Dexil ABD'den ödül aldı

Ezidi Kürt parlamenter Viyan Dexil ABD'den ödül aldı

ABD’deki Lantos Vakfı tarafından 2009 yılından beri dağıtılan insan hakları ödülü, bu sene Irak Parlamentosu’nun Ezidi Kürt parlamenteri Viyan Dexil’e verildi.

A+A-

ABD’deki Lantos Vakfı tarafından 2009 yılından beri dağıtılan insan hakları ödülü, bu sene Irak Parlamentosu’nun Ezidi Kürt parlamenteri Viyan Dexil’e verildi.

ABD Kongre binasında düzenlenen ödül töreninde konuşma yapan Viyan Dexil, ABD Başkanı Donald Trump’ın 7 ülkeye karşı aldığı vize kararına tepki göstererek, “Büyük bir haksızlıktır. Biz terörist değil, müttefikiz” dedi.

Ezidi Kürtler başta olmak üzere Kürtlerin ve Iraklıların yaşadığı sıkıntılara değinen Viyan Dexil, uluslararası topluma çağrıda bulunarak Ezidilerin acılarının hafifletilmesi için yardımcı olmalarını istedi.

“Buradaki arkadaşlarımın çabası olmasaydı vize engelinden dolayı şu an sizin karşınızda olamayabilirdim” diyen Dexil, “Ancak sınırlarda binlerce aile mahsur kalmış durumda. Güvenli ve demokratik bir ülkeye ulaşmayı hedefleyen bu insanlara yardım edecek kimse yokken Amerika da onların yüzüne kapılarını kapatmış durumda” ifadelerini kullandı.

Viyan Dexil, Lantos Vakfı’nın insan hakları ve toplumsal adalet adına verdiği çabayı takdirle karşıladığını söyleyerek şöyle konuştu: “Irak’tan, Irak Kürdistanı’ndan geldim. Acılarla dolu olan ülke. Bir millet yıllarca diktatör bir rejimin eli altında mücadele verdi. Savaştan dolayı büyük acılar çektiler. ABD’nin olumlu çabaları sonucu diktatörlükten kurtulan bu millet daha sonra El Kaide teröründen acı çekmeye başladı. Şimdi de IŞİD terörüyle acı çekmeye devam ediyor. Şii, Sünni, Kürt, Hristiyan, Ezidi, Şebek ve Türkmenlerden zulüm görmeyen evladımız neredeyse yok.”

Terörün bütün kesimleri hedef aldığını dile getiren Dexil şunları söyledi: “Speicher Askeri Üssü’ndeki şehitler, Telafer’deki Şii kadınların kaçırılması, Elbunemr köyü katliamı, Hristiyan ve Şebeklerin göçü, peşmerge şehitleri, terörün hepimizi hedef aldığını gözler önüne seriyor. Başımız gelen felakete rağmen Ezidilerin yaşadığı en büyük felaketti. Bir azınlık grubu katliama uğradı. Ezidiler Irak’ın asli unsurlarıdır.”

Ezidi Kürtlerin Şengal ve bölgede yaşadıklarına değinen Kürt Parlamenter konuşmasının devcamında şu ifadeleri kullandı: 2014 yılında IŞİD köy ve şehirlerimize saldırdığında 3 binden fazla Ezidi erkeği öldürüldü. 6 bin 700 Ezidi kadın ve çocuk kaçırılarak cinsel istismar ve işkenceye maruz kaldı. Köle gibi pazarlarda satıldılar. 9 yaşındaki Ezidi kız çocuğu ailesinin gözü önünde toplu tecavüze uğradı.”

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin çabası ve girişimleri sonucu 2 bin 800 Ezidi kadının kurtarıldığını vurgulayan Viyan Dexil, “Halen 3 bin 900 dolayında Ezidi kadın IŞİD’in elinde. 420 bin Ezidi kamplarda yaşamını sürdürüyor. Şehir ve köylerimizin yüzde 80’i tahrip olmuş durumda. Ezidilere ait onlarca toplu mezar mevcut” diye belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.