Erkekler taşımıyor.. Yarım Asırdır Bu Kadınlar Susuz Yaşıyorlar

Erkekler taşımıyor.. Yarım Asırdır Bu Kadınlar Susuz Yaşıyorlar

Diyarbakır-Şanlıurfa karayolu üzerinde bulunan Güvercinli köyünde yarım asırdır susuz yaşam sürdüren kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde bile omuzlarında su taşıdı.

A+A-

Köyde uzun süreden beri su sıkıntısının yaşandığını dile getiren kadınlar, “Bugün (dün) 8 Mart kadınlar günü. Ancak biz bu günde bile su taşıyoruz. Tek isteğimiz köyümüze suyun geldiği günü görmek.”

Dün, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günüydü. 8 Mart, Dünyada ve Türkiye’de kadınların çektiği acıların gölgesinde kutlandı. Gazetemiz, bu önemli günde hem başarılı ve azimli kadınlara, hem de çile ve dramlar içinde hayatlarını sürdüren kadınlara yer vermeye devam ediyor.  Haber ekibimiz, Diyarbakır-Şanlıurfa Karayolu üzerinde bulunan Güvercinli köyünde yaşayan kadınların kuyulardan su çekerek evlerine götürdüğü yönünde gelen bilgi üzerine bu köye giderek, sorunu yerinde inceledi ve daha sonra yıllardır çile çeken kadınlarla görüştü.

Erkeklerin su taşımadığı köyde bütün ağır yük kadınların omuzlarında. Yaklaşık 50 yıldır su sıkıntısının yaşandığı köyde, kadınların tek umudu ve isteği evlerine suyun gelmesi. İşte yıllardır su çilesi yaşayan kadınlarımızın talepleri.

 

'Çamurlu ve kirli suyu içiyoruz'

Su kuyusunun hemen yanında bulunan yağmur ve kar yağışlarından oluşan su birikintisini gösteren Zeynep İnal, “Bakın görüyorsunuz bu su kuyuya sızıyor ve biz bu çamurlu kirli suyu içiyoruz. Ne yapalım mecbur içiyoruz. Elimizde bir şey yok ki. Bakın bizim çocuklarımız bu sudan dolayı hastalanmış ve şuan içerde hasta bir şekilde yatıyorlar.  Bugün 8 Mart ama biz omuzlarımızda su taşıyoruz. Umarız bu su taşıdığımız son yıl olur” dedi.

alt-yeni-foto.jpg

'50 yılı aşkındır bu çile çekiyoruz'

Meryem Çelik, “Karlı günlerde su bidonlarımızı sırtımıza alıp su almaya gidiyoruz. Oy zamanların buraya gelip oy istiyorlar. Seçimden sonra da buralara uğradıkları yok. Bu bizim halimiz mi? Biz 50 yılı aşkındır bu çileyi çekiyoruz” diye konuştu.

'Suyun geldiği gün bayram olur'

Günde 3 4 defa su almak için kuyuya gittiklerini belirten Emine Göl, “Köyümüzde 50 yılı aşkındır su sıkıntısı bulunuyor.  Genelde suyu kadınlar taşıyor. Bazen eşeklerle getiriyoruz, bazen de bidonlara koyarak omuzlarımızda taşıyoruz. İşte görüyorsunuz bu kuyulardan su içiyoruz. Suyun hali ortada. Bugün 8 Mart kadınlar günüymüş ama bizim için bayram yok, çalışmaya devam. Köyümüze suyun geldiği gün o gün bizim için bayram olacak” dedi.

Köy muhtarı: Köyümüze su gelsin

Köyün muhtarı Kamil Çelik ise, ”Köyümüz 300 nüfuslu, mezralarla birlikte toplam nüfusumuz bin yüz. Köyümüzde yıllardan beri su sıkıntısı var. Su ihtiyacımızı karşılamak için köyün girişinde bulunan kuyulardan evimize su taşıyoruz.  Kadınlarımız omuzlarında her gün su taşıyor, bizlerde evin diğer sorunları ile uğraşıyoruz. Bir muhtar olarak tek isteğim yani hepimizin tek arzu ve isteği suyun bir an önce buraya gelmesidir. Köyümüze suyun gelmesi için bazı çalışmalara başlandı. ŞUSKİ ve ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi bu sorunun giderilmesi için ihale yaptı. Şu anda çalışmalar devam ediyor. 16 köy için başlatılan Gedik projesi devam ediyor. Yıldır halimiz budur. İnşallah bu yıl susuz kaldığımız son yıl olur. Köyümüzdeki su sorunun giderilmesi için çaba sarf eden Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çifti Bey, ŞUİSKİ Genel müdürü Mehmet Hamdi Beye ve yardımcı olan herkese teşekkür ederiz.”

muhtar.jpg

 

Kaynak: Tigris Haber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.