Erdoğan’la görüşen Putin: Kürtler Suriye’de tüm siyasi süreçlere katılma hakkına sahip

Erdoğan’la görüşen Putin: Kürtler Suriye’de tüm siyasi süreçlere katılma hakkına sahip

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in 1.5 saat süren görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

A+A-

Erdoğan’ın Afrin’in ardından sinyalini verdiği Minbiç operasyonuna Rusya’nın nasıl baktığı sorulan Putin;

“Kürt halkı Suriye toplumunun vazgeçilmez parçasıdır. Tüm siyasi süreçlere katılma hakkına sahiptir” ifadelerini kullandı.

Erdoğan ise görüşmede Afrin’e dönük operasyonun da masaya yatırıldığını belirterek, “Suriye’de istikrarın tesisi, huzur ve güvenliğin sağlanması noktasında beraber çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.

Beraberindeki heyet ile saat 15.12’de Ankara Esenboğa havalimanına inen Putin, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temelini atmak üzere Saray’a geçti.

Temel atma törenin ardından Erdoğan ile Putin bir görüşme gerçekleştirdi. İki lider, bir buçuk saat süren görüşme sonrasında Türkiye Cumhuriyeti-Rusya Federasyonu Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) 7. toplantısına katıldı.

Toplantının ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında ilk konuşan Putin oldu.

Putin: Kürt halkı Suriye’de siyasi süreçlere katılma hakkına sahiptir

Askeri ve teknik alandaki önceliklerinin “Türkiye’ye S-400 sistemlerinin sevk edilmesini öngören anlaşmanın hayata geçirilmesi” olduğunu söyleyen Putin, Soçi’deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin sonuçlarını ele alarak Suriye’deki durumun masaya yatırıldığını açıkladı.

Putin’e ayrıca Rusya’nın Afrin’e dönük operasyon boyunca Türkiye ile iş birliği yaptığı hatırlatılarak “Rusya PYD ve YPG’yi Suriye’nin geleceğinde nasıl konumlandırıyor? Erdoğan’ın sözünü ettiği ilerleyen süreçteki Minbiç operasyonuna nasıl bakılıyor?” sorusu soruldu.

Putin, “Kürt halkı Suriye’deki tüm siyasi süreçlere katılma hakkına sahiptir” ifadelerini kullanarak soruyu şöyle yanıtladı:

“Şimdi bizim iş birliğimize gelince bizim tutumumuz şudur: Suriye ve Suriye meselesinin çözümü ile ilgilenen ülkelerle iş birliği yapıyoruz. Öncelikle oradaki hedefimiz Suriye’nin toprak bütünlüğünü, egemenliğini sağlamaktır, terör yuvalarını ortadan kaldırmaktır. İşte bu doğrultada Türkiye ile işbirliği yapıyoruz ve ileride yapacağız.

İleride Suriye meselesiyle ilgili şunu diyebilirim: Kürt halkı Suriye toplumunun vazgeçilmez parçasıdır. Tüm siyasi süreçlere katılma hakkına sahiptir ve Suriye’de kendi yerini bulma hakkına da sahiptir. Fakat şundan yola çıkıyoruz. Buradaki tüm süreçler azami şekilde koordine edilmeli. Tüm ilgili taraflar uyum içerisinde çalışmalı.” 

Erdoğan: Suriye için beraber çalışmayı sürdüreceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeminde ise Rusya’dan Türkiye’ye sevk edilecek olan S-400 füzeleri ve Suriye vardı.

“S-400 konusunda anlaşmamızı yaptık ve biz bu defteri kapadık” diyen Erdoğan, yarın İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin de katlımıyla düzenlenecek Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi için “Astana görüşmelerinin seyri hakkında, görüş alışverişini çok daha farklı bir şekilde ele alma imkanımız olacak” dedi.

Erdoğan ayrıca Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e dönük ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekatın görüşmede gündeme geldiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı şöyle konuştu:

“Sayın Putin’e Afrin Operasyonunun sonuçları hakkında gerekli bilgileri aktarma fırsatını buldum. Harekatın, ülkemizin güvenliği yanında komşumuz Suriye’nin toprak bütünlüğü ve milli birliği açısından da önemini vurguladım. İnşallah bundan sonra da Suriye’de istikrarın tesisi, huzur ve güvenliğin sağlanması noktasında beraber çalışmayı sürdüreceğiz.”

“Bulunduğumuz nokta itibarıyla Suriye’de Rus dostlarımızla birçok temel konuda aynı endişeleri paylaşıyoruz. Suriye’nin geleceğinin DEAŞ, YPG, PYD gibi proje terör örgütlerine bırakılmayacak kadar önemli olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede, ortak çıkarlarımıza odaklanarak işbirliğimizi devam ettireceğiz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.