Erdoğan’ın NYT makalesinde skandal hata: Gazete düzeltme yayınladı

Erdoğan’ın NYT makalesinde skandal hata: Gazete düzeltme yayınladı

New York Times'a bir makale yazarak ABD-Türkiye ilişkisini değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın makalesinde bir hata olduğu ortaya çıktı. Tarihi hatayı, New York Times yazı işleri makale yayınlandıktan sonra düzeltme yaparak okuyucularına duyurdu.

A+A-

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde tepe noktaya ulaşan kriz nedeniyle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Amerika'nın en etkili gazetelerinden New York Times'a bir makale yazarak, doğrudan Amerikan halkına seslendi.

Sözcü gazetesinden Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre,  Erdoğan imzasıyla yayınlanan makalede tarihi bir hata yer aldı. Erdoğan, tarihte ABD'nin ihtiyacı olduğu dönemlerde Türkiye'nin yardımına koştuğunu anlatırken, iki tarihi olayı örnek gösterdi; Kore Savaşı ile, 1962 yılındaki Rusya-ABD Küba füzeleri krizi. Erdoğan'ın makalesindeki tarihi hata da Küba füzeleri krizi örneğinde geldi.

KÜBA KRİZİNDEKİ FÜZE DETAYI ERDOĞAN'IN ANLATTIININ TAM TERSİ 

 Makalenin yayınlanan ilk halinde ve Türk medyasında yayınlanan Türkçe tercümesinde ABD'nin füze krizinin tepe noktaya vardığı dönemde, gerilimi “Türkiye'ye Jüpiter füzesi yerleştirerek” dağıttığı bilgisi yer aldı. Oysa Küba füzeleri krisinde tam tersi yaşanmıştı. ABD, Jüpiter füzelerini Türk topraklarına Küba Füzeleri krizi çıkmadan önce yerleştirmişti. Küba füzeleri krizinin çıkmasının ardından ise, ABD'deki Başkan Kennedy yönetimi, SSCB ile varılan uzlaşma çerçevesinde, Sovyetlerin Küba'daki füzeleri çekmeleri karşılığında, ABD de Türkiye'deki Jüpiter füzelerini geri çekmişti.

  NEW YORK TIMES DÜZELTME YAYINLANDI

Nitekim, bir süre sonra Erdoğan'ın makalesinin ilgili paragrafı bu tarihi hatayı düzeltecek şekilde yeniden yazıldı.

[Haber görseli]

Gazetenin, makalenin internet üzerinde yayınlanmasının ardından geçtiği düzeltmemetni şöyle;

 “Bu makalenin önceki versiyonunda Türkiye'ye Jüpiter füzelerinin yerleştirilmesine ilişkin detaylar yanlış verilmiştir” denildi. New York Times 'ın makalenin altına koyduğu düzeltme notunda, “Makalenin önceki versiyonunda Türkiye’deki Jüpiter füzeleri ile hatalı detaylar verilmiştir. 1962’de Kennedy yönetimi, İtalya ve Türkiye’deki Jüpiter füzelerini çekerek, Küba’daki Sovyetler füzelerinin kaldırılmasını müzakere etmişlerdir. Küba füze krizinde Türkiye’nin böyle bir hamle yaptığı gerçeği yansıtmıyordur.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.