Erdoğan’ın ‘Lozan güncellemesi’ karşılık bulmadı!

Erdoğan’ın ‘Lozan güncellemesi’ karşılık bulmadı!

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunan SKAI’ye verdiği röportajda 1923 Lozan Antlaşması’nın güncellenmesi gerektiğini söyledi. Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ise Lozan’ın reforme edilebilecek, tartışılabilecek bir anlaşma olmadı

A+A-

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Yunan SKAI'ye verdiği röportajda 1923 tarihli Lozan Anlaşması'nın güncellenmesi gerektiğini söyledi; ayrıca Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın 8 Türk askerini iade etme sözü verdiğini belirtti. Erdoğan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

 

“Bu güncelleme sadece Türkiye için değil, Yunanistan için de faydalı olabilir. Bu konuya hakim olmayanlar ‘Bunu Erdoğan söylediğine göre aceba bunun altından farklı bir şey mi çıkar’ diyor. İşin aslı bu güncellemeyle iki ülke dostluğumuzu, güvenliğimizi nasıl daha güçlü hale getirebiliriz, bunun üzerinde durmamız lazım.”

 

Erdoğan: “Bu anlaşma [Lozan] Türkiye ile Yunanistan arasında yapılmış bir anlaşma değildir. Anlaşmada hala anlaşılmayan bazı incelikler var. Bu anlaşmanın 11 tarafı var. Japonya bile var. İngiltere var, Portekiz var vesaire…” ifadelerini kullandı.

 

Erdoğan Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos ile ortak açıklamada;  Batı Trakya'daki Müslümanlar inançlarını Lozan'a göre yaşayabiliyorlar mı? İbadethaneler konusunda en ufak bir ayrımcılık göremezsiniz. Eğer biz engel olsaydık NATO'ya giremezdiniz. dedi.

 

 

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, ülkeye ziyaret gerçekleştiren Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı ortak açıklamada "Lozan'ın reform edilecek bir anlaşma olduğuna inanmıyoruz. Tartışılacak bir sözleşme değil" dedi.

 

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ile de görüşen Erdoğan: "Bardağın boş tarafını bir kenara koyup dolu tarafına yönelmeliyiz. Hiçbir komşu ülkenin toprağında gözümüz yok" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.