Erdoğan geri adım attı: Irak, PKK'yi Şengal'den uzaklaştırmazsa operasyona başlarız

Erdoğan geri adım attı: Irak, PKK'yi Şengal'den uzaklaştırmazsa operasyona başlarız

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bulgaristan'ın Varna şehrine hareketi öncesi basın toplantısında konuştu. Erdoğan, daha önce operasyon başlattık dediği Şengal için "Sincar'a çok fazla tahammülümüz yok, gerekeni yaparız" dedi.

A+A-

Bulgaristan’ın Varna kentinde düzenlenecek AB zirvesine katılmak için bu şehre hareket eden Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan “AB ile köklü ilişkilerimiz var” dedi. AB dönem başkanlığını yürüten Bulgaristan’ın Varna kenti bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker arasında gerçekleştirilecek zirveye ev sahipliği yapacak.

‘SİNCAR’A ÇOK TAHAMMÜLÜMÜZ YOK’

‘Şengal boşaltıldı mı’ sorusunu yanıtlayan Erdoğan “Dün akşam itibarıyla Irak merkezi yönetiminin Sincar’a yönelik bazı operasyon girişimlerini ben de doğrusu istihbarat örgütümüzden aldım fakat bunun netice itibarıyla tamamıyla bittiği konusunda takipteyiz. Kısmi müdahaleleri olmuş olabilir, bugün de bir yetkili Irak’tan bu konularla ilgili Türkiye’ye gelecek, müsteşar ile görüşmeleri olacak. Temennimiz odur ki, Irak gerçekten Sincar’da bu operasyonu hakkıyla versin. Bunu başarmakta sıkıntı varsa burada da ikili görüşmemizi yapalım, gereğini de Sincar’da biz yaparız. Çok fazla tahammülümüz yok..” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde;

‘PKK, SİNCAR’DA SON GÜÇLERİNİ ÇEKİYOR’

(PKK’nın Sincar’dan çekilmesi) Irak hükümetinin bazı operasyon girişimlerini doğrusu istihbarat örgütümüzden aldım. Bunun tabii netice itibarıyla tamamiyle bittiği konusunda takipteyiz. Kısmi olarak bir müdahale olmuş olabilir nitekim bugün de Irak’tan bu konularla ilgili olarak bir yetkili Türkiye’ye gelecek. Onlarla da MİT Müsteşarımızın görüşmesi olacak. Bu görüşmelerden sonra sağlıklı bir neticeyi alırız. Temennimiz Irak merkezi hükümeti Sincar’da bu operasyonu başarmakta bir sıkıntı varsa burada da ikili görüşmelerimizi yapalım, orada gereğini de biz yaparız. Sincar’a çok tahammülümüz yok.

‘MÜNBİÇ BİZİM İÇİN YENİ DEĞİL’

Münbiç bizim için yeni bir şey değil. Obama döneminden beri üzerinde durduğumuz bir konuydu. Obama’nın bize söylediği ‘Bunlar burada duramaz, Fırat’ın doğusuna çekilecek.’ Obama’nın sözlerine benzer sözler verdiler bize. Biz kendilerine ‘Buralar YPG’nin değil. Buraların yüzde 90’ı oradaki Arap nüfusa aittir. Size de bize de düşen buraları sahiplerine teslim etmektir.’ Sayın Tillerson’ın ziyaretinde kendisiyle konuştuğumuzda bize Münbiç’in güvenliğini beraber sağlayalım teklifiyle geldi. Bundan ne anlaşılır? ‘Buralara girme niyetimiz yok, terör örgütünü çıkartalım, güvenliğini ABD-Türkiye sağlayalım…’ Bizim bulunduğumuz nokta bu. Güvenliği sağlamada  beraber hareket edebiliriz. Burada ‘Çıkmayız’ gibi yaklaşımlar Trump’ın iradesi değildir gibi düşünüyorum. Putin’le de Trump’la da görüşmeleri yapıyoruz.

Biz Münbiç’le ilgili ne diyoruz? Türkiye olarak biz kesinlikle buralarda işgal kuvveti olarak bulunamayız. Buraların sahipleri kimse sahiplerine teslim edelim… ABD’nin üzerine düşen, bizim üzerimize, Rusya’nın üzerine, İran’ın üzerine düşen görev budur.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.