Erdoğan 100 günlük eylem planını açıkladı: Yastık altlarını boşaltın

Erdoğan 100 günlük eylem planını açıkladı: Yastık altlarını boşaltın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 100 günlük eylem planını açıkladı. Döviz bozma çağrısı yapan Erdoğan, "Buradan milletimize sesleniyorum: Yastık altından dövizlerinizi çıkartın" ifadelerini kullandı.

A+A-

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin hayata geçmesinin ardından 3 aşamalı bir planla ilk 100 günlük, ikinci 100 günlük ve 6 aylık icraat programını belirleyen Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ne bu planlara göre çalışmalarını yapmalarını istedi. Geçtiğimiz gün yapılan kabine toplantısında bakanlar, ilk 100 günlük proje ve çalışmalarıyla ilgili tek tek sunum yaptı. Son halini alan icraat planını Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı.

Erdoğan’ın açıklamalarından başlıklar şöyle:

DÖNÜŞÜM DEMOKRATİK GERÇEKLEŞTİ: Aziz milletim, değerli bakanlar hanımefendiler, beyefendiler sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Misafirlerimize sizlere milletin evine hoşgeldiniz diyorum. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine resmen geçtiğimiz 24 Haziran seçim sonuçlarının milletimize hayırlı olmasını Allah’tan temenni ediyorum. Geçmişteki örneklerinden farklı olarak bu dönüşüm tamamen demokratik sistem içinde gerçekleşmiştir.

AMACIMIZ İLERİ TAŞIMAK: Yeni yönetim sistemimizin demokrasi tarihimizin zirvesini oluşturduğuna inanıyorum. Muhtıralar türlü müdahaleler geriye doğru baktığımızda pek çoğunu üzüntüyle karşıladığımız nice acı hadiselerin böyle bir demoktarik olgunluğa erişmiş olmamızı en büyük kazanımımız olarak görüyorum. Malazgirt’te özellikle kazanılan zaferle Sultan Alparslan’dan başlayarak, Anadolu Selçuklu Devleti’ni kuran Süleyman Şahı, Ertuğrul Gazi’yi, Sultan Birinci Murat Hüdevandigar’ı, Fatih Sultan Mehmet Han’ı, Yavuz Sultan Selim Han’ı devleti yıllarca ayakta tutan Sultan Abdülhamit Hanı, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı ve Cumhuriyetimizin banisi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Adnan Menderes’i, rahmetli Turgut Özal’ı ve ismini hatırlamadığım emeği geçmiş ecdadımızın her birini yad ediyorum. Amacımız ecdadımızdan aldığımız emaneti daha da yükseğe çıkararak daha da ileriye taşımaktır.

ORTA VADELİ PROGRAM AY SONUNA KADAR AÇIKLANACAK: Orta Vadeli Programı Ağustos sonuna kadar ilan etmeyi planlıyoruz. 2019-2023 dönemine ilişkin stratejik plan çalışmalarımıza başladık. Kasım sonuna kadar bunu da tamamlamayı hedefliyoruz. İlk 100 günde tamamlanacak proje sayısı binin üzerindedir. Biz bunlardan daha önemli ve öncelikli gördüğümüz 400’üne programda yer verdik. 100 günde ve 46 milyar liralık bütçe ile hayata geçirilecek proje yeni dönemin ateşleyici gücü olacak. İlave kaynak ihtiyacı doğmamasına ve mevcut bütçe ile yürütülmesine dikkat ettik.

SAVUNMA SANAYİ PROJELERİNDEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ: Savunma sanayi projelerine ayrı bir önem veriyorum. Programda yer alan 400 projenin 48’i savunma sanayine aittir. Yaşadığımız hadiseler savunma sanayinin önemini göstermiştir. Güçlü ordu demek hem sayısal olarak yeterli hem de donanıma sahip ordu demektir. Savunma sanayii projelerinden asla taviz vermeyeceğiz.

YARGIDA HEDEF SÜRE UYGULAMASINA GEÇİYORUZ: Yargıda hedef süre uygulamasına geçiyoruz. Böylece soruşturma ve yargılamaların önceden ilan edilecek sürede tamamlanmasını hedefliyoruz. Arabuluculuk ve uzlaşma uygulamalarını daha da etkinleştirerek mahkemelerinin yükünü hafifletiyoruz. Konya ve Sakarya bölge adalet mahkemelerini hayata geçiriyoruz. Çocuklara karşı işlenen cinsel istismar suçları konusunda, toplumun beklentilerine cevap verecek cezai düzenlemelerin yapılmasını sağlıyoruz ve sağlayacağız.

İSTANBUL, KANAL İSTANBUL’A HASRET: Kanal İstanbul projesi kapsamında taşınmaz devri ve planlama çalışmaları tamamlanacak. Çevre düzeni planlarını ve imar planları onaya sunuyoruz. Bu proje finansmanı itibariyle 22 milyon metrekare arazinin, TOKİ’ye devriyle tamamlanıyor. Bu projeyi hayata geçirmeye kararlıyız. Bu sabah bir tanker arıza yaptı. Saatlerce boğaz tıkandı. Bunun alternatifini üretmemiz gerekiyordu. Hem alternatifi üretiyoruz hem de iki tane butik şehir kuruyoruz. Kanal İstanbul’un her iki tarafında butik şehirler kurulacak. Bunlar bizim rezerv alanlarımızı oluşturacak. Dikey mimarinin egemen olduğu değil yatay mimarinin egemen olduğu bir şehircilik anlayış olacak. İstanbul, Kanal İstanbul projesine hasret.

YEŞİL ALANLARIMIZI ÇOĞALTIYORUZ: Millet bahçelerinin beşini bu dönemde tamamlıyoruz. Atatürk Havalimanı’nı, üçüncü havalimanı bittikten taşıyoruz. Atatürk Havalimanı’ndaki çalışmalarımızı başlatıyoruz. En büyük millet bahçesi burası olacak. Malum her yer beton yığınlarıyla doldu. Eski statları millet bahçesine çevirmek suretiyle yeşil alanlarımızı çoğaltacağız.

MUSUL VE BASRA KONSOLOSLUKLARINI YENİDEN AÇIYORUZ: Dış politika vizyonumuza uygun şekilde dünyadaki diplomatik misyonlarımızın sayısını 163’ten 240’a çıkardık. Türkiye’nin terör örgütleriyle yurt dışında yürüttüğü mücadele diplomatik boyutuyla da devam ediyor. Terör örgütlerinin yurt dışındaki finansman kaynaklarının kesilmesi için diplomatik girişimlerimiz sürüyor. Münbiç konusunda ABD’yle yürüttüğümüz ortak çalışmaların, aramızdaki diğer sorunlardan etkilenmeden sürmesini bekliyoruz. Musul ve Basra başkonsolosluklarımızı, 100 günlük dönem içinde yeniden faaliyete geçiyoruz.

AKDENİZ’DE SONDAJ BAŞLATACAĞIZ: Üçüncü nükleer santralimizi Trakya’da kurmayı planlıyoruz. Akdeniz’de bir derin deniz ve bir sığ deniz sondajı başlatarak bu bölgedeki haklarımızı koruma kararlılığımızı gösteriyor. Birileri bir araya gelip Türkiye ne yapıyor falan demiş. Türkiye bildiğini yapıyor. Denizlerdeki hidrokarbon arama faaliyetleri için ikinci bir deniz sondaj gemisi alıyoruz.

YASTIK ALTINDAN DÖVİZLERİNİZİ ÇIKARTIN: Son yıllarda yaşadığımız gelişmelerin ekonomi programlarını yavaşlattığı gerçektir. 15 Temmuz gibi hadiselerin hedefinde ekonomimizin de olduğu gerçektir. Ekonomi savaşıyla karşı karşıyayız. Biz bu savaştan da galip çıkacağız. Buradan milletimize sesleniyorum: Yastık altından dövizlerinizi çıkartın. Dolarlarınız, avrolarınızı ve altınlarınızı çıkartın. Gelin bunları TL’ye nakde dönüştürün. Yerli ve milli direnişinizi tüm dünyaya karşı ortaya koyun.

ÇİN YUANI ÜZERİNDEN TAHVİL İHRACI YAPIYORUZ: Kredi derecelendirme kuruluşlarının objektif olmayan raporları sebebiyle dış borçlanmada Çin piyasasına yöneliyoruz. Ne kadar çeşitlendirmeye gidersek risklerimizi dağıtmış olacağız. Bu doğrultuda ilk defa Çin Yuanı üzerinden tahvil ihracı yapıyoruz.

GÜVENLİK BİRİMLERİMİZİ GÜÇLENDİRİYORUZ: Emniyete 3 bin polis amiri, 22 bin 500 polis memuru 7 bin bekçi, jandarmaya 500 subay, 10 bin 175 uzman erbaş, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na 44 subay, 300 uzman erbaş alarak güvenlik birimlerimizi güçlendiriyoruz. Emniyet ve jandarmayı 459 yeni zırhlı araçla takviye ediyoruz.

30 KÜTÜPHANE MİLLET KIRAATHANESİNE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ: Turizmde yeni pazarlara açılıyoruz. Çin’in turizm pazarındaki yerinin artırılması için eylem planı hazırlıyoruz. İstanbul AKM’nin ihalesini sonuçlandırarak gereken adımları attık. Gaziosmanpaşa’da Rami Kışlası’nı kütüphaneye dönüştürmek üzere adımlarımızı attık. 30 kütüphaneyi millet kıraathanesine dönüştüreceğiz. Kuleli Askerli Lisesi’sini müzeye dönüştürmek için projeleri tamamlıyoruz. İstanbul müze fakiri. Bu konuda sürprizlerimiz olacak. Göbeklitepe ören yerini ziyarete açıyoruz.

20 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATIYORUZ: Altyapıdaki gelişmelere rağmen eğitim öğretim içeriği konusunda arzu ettiğimiz yere gelemediğimizi biliyorum. 20 bin sözleşmeli öğretmen daha atıyoruz. 700 okulumuzu güvenlik yönetim sistemine entegre ediyoruz. Her okulumuzda en az bir polis memuru görevlendiriyoruz.

TÜRKİYE UZAY AJANSI’NI KURUYORUZ: KOBİ’lere desteği artırıyoruz. KOBİ’leri ekonomimizin gücü haline getirdik. Yüksek teknoloji ürünler noktasında destek sağlamak için fon şirketleriyle protokoller imzalıyoruz. Stratejik ürünler başta olmak üzere her alanda KOBİ’lerimizin yanında olacağız. Türkiye Uzay Ajansı’nı kuruyoruz. Uzay teknolojileri optik sistemler araştırma merkezini açıyoruz.

ÇİFTÇİLERE 10 MİLYAR LİRA DESTEK VERİYORUZ: Bazıları diyor ya ‘çiftçi aç’… Ben resmi rakam veriyorum. 108 milyar lira çiftçilerimize destek veriyoruz. Tarımsal milli gelirimizi 189 milyar liraya çıkartarak bu alanda rekor kırdık. Barajlarımızın sayısını 801’e çıkardık, 276’ydı. Sulama tesislerimizin sayısını 3 bine yükselterek 17,4 milyon hektar alanı sulamaya açtık. Üreticilerimize Ziraat Bankası kredisiyle 50 bin koyun veriyoruz. Tamamlanan sulama projeleriyle 8 bin 300 hektar alanı daha sulamaya açıyoruz. Böylece 8 bin 500 kişiye ilave istihdam sağlıyoruz. 100 milyon hektar alan için 250 milyon lira destek veriyoruz.

(duvaR)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.