Erbil ve Bağdat petrol ihracatı konusunda anlaştı

Erbil ve Bağdat petrol ihracatı konusunda anlaştı

.

A+A-

Kürdistan Bölgesi petrol ihracatı konusunda Erbil ile Bağdat arasında yeni bir anlaşma sağlandığı bildirildi.

Yerel basında yer alan haberlere göre Kürdistan hükümeti yetkilileri ile Irak hükümeti yetkilileri arasında, dün gerçekleştirilen toplantıda petrol ve doğal gaz konusu masaya yatırıldı.

Olumlu bir havanın hakim olduğu toplantıda, Kürdistan bölgesin'den petrol ihracatı konusunda yeni bir anlaşma sağlandığı vurgulandı.

Edinilen bilgiye göre olumlu bir havada geçen toplantıda iki taraf petrol ihracatının yeni bir mekanizma ile ihracatı konusunda anlaşmaya vardı.

Anlaşmanın içeriği

Bu ön aşmanın ardından Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile şirketler arasında petrol sözleşmeleri ve Ceyhan limanına pompalanan petrol için halihazırdaki müşterilerin yanı sıra yeni müşterilerin bulunması konusunu netleştirecek yeni toplantılar takip edilecek. Bu şekilde Kürdistan Bölgesi’nde petrol üreten şirketlere ve alıcılara da garanti verilmiş olacak.

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre; Kürdistan Bölgesi’nin petrolünü satın alan uluslararası petrol şirketleri ile sözleşmeler imzalanacak. Bu sözleşmeler temelinde Kürdistan petrolü dünya piyasalardaki değerin altında satılmayacak. Diğer bir deyişle Kürdistan petrolü, SOMO’nun piyasaya sürdüğü petrol değeri olan 10 doların altında  satılamayacak. Bu sözleşme ile Kürdistan Bölgesi'nden petrol satışı Irak hükümetinin onayı ile meşrulaştırılmış olacak.

Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet yürüten petrol şirketleri; Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Irak hükümeti arasında yakında bir anlaşmaya varılması muhtemel olduğunu düşünüyor.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani geçtiğimiz günlerde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'ye bir mektup göndermiş, Başbakan Mesrur Barzani de Sudani ile telefonda görüşmüştü.

ABD merkezli yayın yapan Al Monitor, Irak ve Türkiye yetkililerinin Paris Tahkim Mahkemesi’nin kararına ilişkin bir araya geleceğini yazdı.

Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad gazeteye yaptığı açıklamada, Irak hükümetinden üst düzey bir heyetin yakın bir zamanda Ankara’yı ziyaret edeceğini söyledi. Cihad "Ne Türk tarafı ne de Kürdistan Bölgesi Hükümeti tahkim mahkemesinin kararını reddetmedi” dedi ve bu kararın taraflar açısından "yeni bir başlangıcın" yolunu açacağını dile getirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.