Erbil-Bağdat 6 maddede anlaştı!

Erbil-Bağdat 6 maddede anlaştı!

Bugün gerçekleşen Erbil-Bağdat görüşmesinde Kürdistan Bölgesi'ndeki havalimanlarında dış uçuşların yeniden başlatılması konusunda ön anlaşmaya vardı.

A+A-

Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Erbil'e Bağdat'tan gelen, Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri ve Başbakanlık Ofisi Sorumlusu Mehdi Allak başkanlığında ki heyet, Kürdistan İçişleri Bakanlığı binasında bazı görüşmeler gerçekleştirdi.

Rûdaw muhabiri Senger Abdurrahman, Erbil ile Bağdat'ı temsil eden heyetlerin havalimanlarında dış uçuşların başlatılması konusunda ön anlaşmaya vardığını aktardı.

Taşımacılık ve Ulaştırma Bakanı Mevlud Bawemurad, görüşmelerde iyi bir seviyede yakınlaşmanın sağlandığını belirtti.

Mevlud Bawemurad, “Kürdistan Bölgesi'ndeki havalimanlarıda dış uçuşların yeniden başlatılması konusunda Erbil ile Bağdat arasında bir sorun yok” dedi.

Sonuç bildirisinde, “Kürdistan Bölgesi'nin havalimanlarında dış hatlarının yeninden başlaması konusunda Erbil ile Bağdat arasında hiçbir sorun yok. Taraflar havalimanlarının ortak bir şekilde yönetilmesi konusunda anlaştı” ifadeleri yer aldığı öğrenildi.

Söz konusu bildirinin Irak Başbakanı Haydar Abadi'ye iletileceği ifade edildi.

13 Ocak'ta Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Kerim Sincari başkanlığında bir heyet Bağdat'a günü birlikte bir ziyaret geçekleştirmişti.

25 Eylül'de Kürdistan Bölgesi'nde gerçekleştirilen referandumdan sonra, Bağdat, Kürdistan Bölgesi'ne karşı bir takım yaptırım uyguladı.

 

6 Maddede anlaşma sağlandı!

Toplantının ardından Erbil ile Bağdat heyetlerinden yapılan ortak basın açıklamada, toplantıda asayiş, sınır kapıları, havayolları, gümrük, gümrük kapıları, baraj ve petrol konularının görüşüldüğü belirtildi.

Açıklamada, Erbil ile Süleymaniye havaalarının dış hatlara açılması konusunda Erbil ile Bağdat’ın 6 madde üzerinde anlaştığı kaydedildi.

İşte üzerinde anlaşma sağlanan 6 madde:

1-Erbil ve Süleymaniye havaalanları Irak Sivil Havacılık Kurumu Yasaları’na bağlı kalacak.

2.Erbil ile Süleymaniye’de uçuşlar çift yönlü yapılacak.

3.Havacılık, asayiş ve uçuş güvenliği temsilcileri Erbil ile Süleymaniye havalimanlarında sürekli bulunacak.

4.Sorunların çözülmesine dair pilotların rutin toplantıları Irak Sivil Havacılığı öncülüğünde yapılacak.

5-Erbil ile Süleymaniye havaalanlarına Irak Sivil Hava Kurumu tarafından atanma yapılacak.

6-Erbil ile Süleymaniye havaalanlarında Irak Sivil Hava Kurumu Yasası’nın 2008 yılı 5. sayısına uygun olarak kira sistemi uygulanacak. Buna göre havaalanları yönetimi aylık olarak bilgilendirilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.