"Eğer diliniz yoksa hiçbir şeyiniz yok ”

"Eğer diliniz yoksa hiçbir şeyiniz yok ”

"Çocuklarımızın dilimizi konuşamaması çok üzücü. Çocuklarımın, büyükanne ve büyükbabalarıyla hiçbir zaman iletişim kuramayacaklarını bilmek kalbimi kırıyor. Kültürümüze ne olacak?"

A+A-

Güney Afrika'nın ilk dili N|uu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Güney Afrika'da kaybolma riski taşıyan tek dil N|uu değil. Nama topluluğuna üç saat uzaklıktaki Springbok kasabasının sakinleri, dillerinin resmi dil olarak kabul edilmesi için çalışmalarda bulundu.

Afrika'da yaygın bir kesimde konuşulmasına rağmen Nama, ülkenin 11 resmi dilinden biri olarak tanınmıyor.

95 yaşındaki Maria Damara "Çocuklarımızın dilimizi konuşamaması çok üzücü. Çocuklarımın, büyükanne ve büyükbabalarıyla hiçbir zaman iletişim kuramayacaklarını bilmek kalbimi kırıyor. Kültürümüze ne olacak?" diye soruyor.

Topluluk lideri, 56 yaşındaki Wiela Beker şunları ifade ediyor:

"Eğer diliniz yoksa hiçbir şeyiniz yok, şimdi sizin için İngilizce konuşuyorum, ancak İngiliz değilim. Kendi dilimi konuşmak istiyorum, çünkü bu benim."

"Bu konu hakkında bir şey yapmazsak kültürümüz ölecek, dilimiz için savaşırken aynı zamanda kültürümüz için de savaşıyoruz."

Ancak dil politikası ve hükümetin müdahalesinde bir değişiklik yapılmaksızın, bu topluluk dillerinin yok olmanın eşiğinden kurtulması zor gözüküyor. Diğer yerel dilleri konuşanlar da, kendi dillerinin N|uu gibi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasından korkuyorlar.

Ve bu yüzden bu toplulukların mücadelesi, bir kimlik paylaşımı, aidiyet duygusu ve dolayısıyla gelecek nesiller için miras anlamını taşıyor.

Reportajin tamami

http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-41098591

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.