Dünyaca ünlü Kürt opera sanatçısı Pervin Çakar, Kürtçe müziği bıraktı

Dünyaca ünlü Kürt opera sanatçısı Pervin Çakar, Kürtçe müziği bıraktı

.

A+A-

Dünyaca ünlü Kürt opera sanatçısı Pervin Çakar, Kürtçe müziği bıraktığını açıkladı. Çakar’ın yakınlarına “Yapacak bir şey yok, yolun sonu göründü. Kürtçe müziği bırakıyorum” dediği belirtildi.

Dünyaca ünlü Kürt opera sanatçısı Pervin Çakar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla hazırladığı iki albümün ardından Kürtçe müziği bırakacağını söyledi.

Son dönemlerde sosyal medya üzerinden saldırılara maruz bırakılan Çakar’ın yakınlarına “Yaptığım müzik dinlenmiyor. İstediğim verimi ve gerekli desteği alamıyorum. Çoğu kez hırpalandı. Son zamanlarda yaşanan tüm olaylar beni de etkiledi. Motivasyonum bozuldu. Kendimi büyük bir savaşın ve mücadelenin içinde buldum. Halbuki müzik ruhu dinlendiren bir şey. Yapacak bir şey yok. Yolun sonu göründü. Tüm bunları kabul ediyor ve Kürtçe müziği bırakıyorum” dediği aktarıldı.

Çakar, İtalyanca, Almanca, Fransızca opera yaptığını, kendi dilinde opera yapmanın kendisini hep heyecanlandırdığını ama yaptığı müziğin devlet destekli olması gerektiğini belirtti.

Pervin Çakar kimdir?

Mardin-Derik 1981’de beş çocuklu bir ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya gelen Pervin Çakar, babası öğretmen olduğu için ilkokulu Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı bir köyde okudu. Müzik eğitimine Diyarbakır Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde başladı. 2003’de Ankara’da Gazi Üniversitesi Müzik Eğitim Bölümü Şan Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldu. Mezzo-Soprano Oylun Erdayı’dan özel şan dersleri aldı. Ancona’da Accademia D’arte Lirica’da, Perugia’da Accademia Musicale Umbria’da William Matteuzzi, Carmen Gonzalez, Sergio Bertocchi ve Michela Sburlati ile çalıştı.

2007’de Perugia F. Morlacchi Konservatuarı’ndan üstün derece ile diploma aldı. Luciana Serra, Montserrat Cabellé, Mietta Sighele, Veriano Lucchetti, Tiziana Fabbricini ve Lella Cuberli’nin masterclass çalışmalarına katıldı.

Sahneye ilk kez 2005’te Uluslararası Eskişehir Müzik Festivali’nde Carl Orff’un Carmina Burana eserinde solo soprano olarak çıkan Pervin Çakar, aynı yıl Handel’in Deidamia eserinde Nerea rolünde Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde yer aldı.
Uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazanan Pervin Çakar, 28. Uluslararası Mari Caniglia Opera Yarışması’nda 1.lik (2011), New York Lotte Lehmann Vakfı özel ödülü yılın en iyi kadın sesi (2011), 4. Milano Magda Olivero Opera Yarışıması’nda 2.lik (2010), 11. Tiran Marie Kraja Opera Festivali Yarışması’nda 2.lik (2010), 6. Leyla Gencer Opera Yarışması’nda 3.lük (2010) ödüllerini aldı. Yine Rigoletto (Gilda) rolüyle 2. Primo Palcoscenico ve 3. Giovanni Pacini yarışmalarında birincilik ödülü aldı.

Kaynak: Medyascope

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.