DTSO Başkanı Mehmet Kaya: Yatırımcılara güven ortamı sağlanmalı!

DTSO Başkanı Mehmet Kaya: Yatırımcılara güven ortamı sağlanmalı!

.

A+A-

Seçimden sonra yatırımcı ve sanayicilerin beklentilerini değerlendiren DTSO Başkanı Mehmet Kaya,“Türkiye’nin yatırım yapılabilinir ülke konumuna dönmelidir.

Seçimden sonra yatırımcı ve sanayicilerin beklentilerini değerlendiren DTSO Başkanı Mehmet Kaya,“Türkiye’nin yatırım yapılabilinir ülke konumuna dönmelidir. Ülkede ekonomi ve yatırımın gelişmesi için Hükümetin demokrasi temelinde adaleti tesis ederek, yatırımcılara güven ortamını sağlamlıdır” dedi.

Son yıllarda ülkenin en büyük sorunlarından başında ekonomi geliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52.16 oranında oy almasıyla sonuçlanmasının ardından, gözler ekonomiye çevrilmiş durumda. Türk lirasının değer kaybetmesi, artan enflasyon oranları, düşen alım gücü ve buna benzer birçok konuya ilişkin hükümetin yeni dönemde nasıl bir yol haritası çizeceği ise merak ediliyor.

Tigris Haber'e konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya’ya seçimden sonra ülke ekonomisini ve yatırımcıların beklentilerini değerlendirdi.

Yatırımlar ile ilgili güven sorunu var

Seçim öncesi süreçlerde özelikle ekonomik konularda atılan adımlarda önemli sorunlar yaşandığını ifade eden Kaya, “ Türkiye’nin geleceğinde ekonomik krizin oluşmasıyla ilgili mevcut krizin devam edeceği endişeleri vardı. Ekonomik anlamda atılan adımlar önemli rahatsızlıklar yarattı. Özelikle EYT uygulaması, enflasyonun yüksek olması ve satın alma gücünün düşük olması gibi sorunların hepsi gelecek dönemde önümüze çıkan sorunlardı ve bastırılan dövizde bunlardan biriydi. Türkiye, dünyada pek uygulaması olmayan, ‘düşük faizi bastırarak’ piyasada bir yöntem uyguluyor. Dönüp baktığımız zaman, bu faiz oranlarıyla hiçbir sanayici ve yatırımcımız kredi kullanamıyor çünkü nakit sıkıntısı yaşanıyor. Özellikle yatırımcı, geleceği tam kurgulayamadığı için yatırım yapmakla ilgili güven sorunu var. Bu sorunlar çerçevesinde bir seçime girildi ve mevcut iktidar halktan devam kararı aldı” diye konuştu.

Türkiye, yatırım yapılabilinir ülke konumuna dönmelidir

Ekonomide yaşanan sorunların giderecek yöntemlerin oluşturulması gerektiğini belirten Kaya, “Bunun için Türkiye, öncelikle yatırım yapılabilinir ülke konumuna dönmelidir. Bunun yapılması için de ülkede demokrasiyi geliştirmesi lazım, bu da şeffaf ve güvenilir bir adalet ile mümkün. Öncelikle hükümetin demokrasi ve adalet güveni tesis etmesi gerekir. Türkiye’nin bu mevcut ekonomik krizden çıkabilmesinin birinci koşulu budur. Ardından da dönüp ekonomide de bir güven ortamı yaratmalıdır. Mevcut iktidarın yatırımcı ve mevduat sahibine güven vermesi gerekiyor. Özelikle kredileri bir şekilde yeniden kullanılabilir hale getirerek, bu krizden biraz erken çıkmamızı sağlamalı. Bunun için Türkiye’nin seçim öncesi aşırı güvenlik ve kutuplaşma politikasını bırakarak muhalefeti de bu sürece katarak, ülkenin bu ekonomik çıkmazdan kurtulmasını sağlaması lazım. En önemi yapması gereken koşul budur. Topyekûn birlikte hareket ederek dünyaya güven verecek bir yatırım iklimi oluşturması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

Ülkeye yapılacak yatırımlar yatımlar için sağlam düzenlemeler yapılmalı

Ülkeye yatırımcının gelebilmesi için hükümetin düzenlemeler yapması gerektiğine işaret eden Kaya, “Dış yatırımcıyı ülkeye çekmemiz gerekiyor. En büyük endişelerden biri adalet ve şeffaflıktır. Öncelikle adalet, şeffaflık ve güvenli düzenlemeler yapması gerekmektedir. Yatırımcılara kendi can ve mallarıyla ilgili her türlü güvencenin verilmesi gerekiyor ki ülkeye sağlıklı yatırımlar yapılsın. Türkiye, gerek sanayi alt yapısı anlamında olsun gerekse genç nüfus anlamında olsun özelikle Avrupa’da yatırım yapılabilir en önemli ülkelerden bir tanesidir. Gerekli adımlar atılırsa hem yurt içinde insanlar hem de yurtdışındaki dış yatırımcılar gelip ülkeye yatırım yapabilirler” dedi.

(Kaynak)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.