Diyarbakır’da satışa çıkarılan mahallenin sakinleri: Rantçılara değil, bize satın

Diyarbakır’da satışa çıkarılan mahallenin sakinleri: Rantçılara değil, bize satın

.

A+A-

Diyarbakır’ın Yenişehir Belediyesi tarafından satışa çıkarılan Dozkuzçeltik Mahallesi sakinleri arazinin tapularla kendilerine satılmasını istiyor. 

Yenişehir Belediye Başkanlığı’nın Dokuzçeltik Mahallesi’nin 49 bin 879 metrekarelik kısmının satışa çıkarılmasıyla ilgili ilanı geçtiğimiz gün Resmi Gazete’de yayınlanmıştı.

Yenişehir Belediyesi’nin önünde bulunan mahalle için yaklaşık 174 milyon TL muhammen bedel belirlendi. İhale 20 Eylül’de yapılacak.

Belediye Başkanlığı binasının önünde bulunan ve imarsız bir yapılaşmaya sahip mahallede 380 ev, çok sayıda iş yeri ve bir cami bulunuyor. Belediye, satışı yapılacak olan alanın yaklaşık 4 bin kişinin yaşadığı mahallenin 2 yıl içinden kaldırılmasını ve inşaata başlanmasını istiyor.

Mahalle, son 50 yılda Diyarbakır ve çevre illerden gelerek buraya yerleşenlerin kurduğu bir mahalle.

Belediye, satış işlemini, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 17 Kasım 2021 tarihinde almış olduğu “Dokuzçeltik Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” kararına dayandırıyor.

Rûdaw muhabiri Abdulselam Akıncı’ya konuşan mahalle sakinlerinden Servet Yıldırım, üç kuşaktan beridir burada yaşadıklarını söyledi.

RANTÇILARA, EMLAKÇILARA SATILMASINI İSTEMİYORUZ

Yıldırım, “Mahallemizin sorunu 2017’de kayyum belediyenin aldığı karar ile başladı. Mahalle, belediye binasının manzarasını bozuyor diye yıkım kararı aldı. Mahallede 37 evin yapı kayıt belgesi var. Tüm evlerin elektrik abonesi, su abonesi var. Çöp ve kirli su vergisi ödüyorlar. Biz Yenişehir Belediyesi’ne dilekçe verdik, buraları alarak tapu çıkarılmasını istediğimizi bildirdik. 40-50 yıldır burada yaşıyoruz. Buranın ihalelerle rantçılara, emlakçılara satılmasını istemiyoruz” dedi.

HERKESE BİRER DAİRE VERECEKLERİNİ SÖYLEDİLER AMA…

Başka bir mahalle sakini ise, “İlk başta halkla toplantı yapıp burayı imara açacaklarını, herkese birer daire vereceklerini söylediler. Ama sonra mahalleyi müteahhitlere verdikleri ortaya çıktı. İhaleye verilirse rantçılara, yandaşlarına verecekler. O zaman biz de çadırlarda yaşamak zorunda kalacağız” dedi.

Mahalle sakinleri, ailelerin maddi durumuna dikkat çekerek, mağdur edilmemeleri için yetkililere çağrıda bulundu.

32 yıldır mahallede oturan bir anne de, “Ölürüm de gitmek istemem. Evim 5 odalı, yıkarlarsa bana 3 oda verecekler, istemiyorum” diye konuştu.

Yenişehir Belediye Başkanlığı ayrıca, Resmi Gazete’ye verdiği bir başka ilanla Üçkuyu Mahallesi’nde bulunan 2 parseli de satışa çıkardı. Toplam 39 bin 572 metrekare büyüklüğündeki iki parsel için belirlenen toplam muhammen bedel ise 138 milyon 500 bin 810 TL. Bu parsellerin satış ihalesi ise 27 Eylül 2022 tarihinde yapılacak. Belediyenin iki ayrı mahalledeki arazi satışının toplam muhammen bedeli ise 313 milyon TL’yi aşıyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.