Diyarbakır'da 21 öğretmen ihraç edildi

Diyarbakır'da 21 öğretmen ihraç edildi

.

A+A-

Kasım 2020'de DTK soruşturması kapsamında gözaltına alınan 21 öğretmen görevlerinden ihraç edildi. İhraç kararlarına karşı açıklama yapmak isteyen öğretmenlere polis izin vermedi.

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında Demokratik Toplum kongresi (DTK) soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve haklarında adli ve idari soruşturma başlatılan 21 öğretmen hakkında, 375 No’lu Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) geçici 35. Maddesinin g fıkrası kapsamında ihraç kararı verildi. 

İhraç kararının okullara ulaşmasının ardından, ihraç edilen öğretmenlerle birlikte, Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinin Ofis semtinde bulunan AZC Plaza önünde basın açıklaması yapmak isteyen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üye ve yöneticilerine polis izin vermedi. 

Polis kalabalığı barikatla böldü

Küçük gruplar halinde polis ablukasına alınan KESK üyeleri, 18.00’de yapılması planlanan basın açıklamasının engellenmesini sloganlarla protesto etti. Polisin Eğitim-Sen şubesinin önünde yapılmasını istediği basın açıklaması, KESK yöneticilerinin yaklaşık bir buçuk saatlik ısrarına rağmen polis engeline takıldı. 

Sık sık “Emekçiye değil, çetelere barikat”, “Amed uyuma, öğretmenine sahip çık,” “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz,” “Faşizme karşı omuz omuza,” “Zam, zulüm, işkence, işte AKP”, “Hak, hukuk, adalet direnişle gelecek,” sloganlarını atan KESK üyelerinin polis tarafından etrafları çevrilerek bir araya gelmelerinin engellenmesi dikkat çekerken, KESK Eş Genel Başkanı Şükran Yeşil Kaplan’ın konuşması sırasında ise basının görüntü alması polis kalkanlarıyla engellendi. 

“35. madde yok hükmündedir”

Konuşmasında öğretmenlerin beraat etmelerine rağmen ihraç edildiklerine dikkat çeken Kaplan, tüm kesimlere destek ve dayanışma çağrısı yaptı. “35. Madde bizim için yok hükmündedir. Arkadaşlarımız geri dönecek” dedi. Kaplan’ın konuşmasının ardından KESK üyeleri küçük gruplar halinde, polis kontrolünde Eğitim-Sen 2 Nolu Şube binasına yürüdü. 

Burada yapılan basın açıklamasında kentte yapılan sendikal ve demokratik etkinliklere katılımdan Kürtçe müzik dinlemeye kadar suç unsuru oluşturmayan birçok faaliyetin dosyaya konulduğuna vurgu yapılarak “İhraç edilen arkadaşlarımızın dosyaları Milli Eğitim Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortak bir çalışması olup siyasi ve ideolojik kararla sonuca bağlanmıştır" denildi.

Açıklamaya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP İl Eş Başkanı Zeyat Ceylan, Eğitim-Sen Genel Sekreteri İkram Atabay'ın yansıra siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin üye ve yöneticileri de destek verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.