Deyrizor’daki hava saldırılarında İran destekli 30 milis öldü

Deyrizor’daki hava saldırılarında İran destekli 30 milis öldü

.

A+A-

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ABD’ye ait savaş uçakları ve ‘kimliği belirsiz savaş uçaklarının’ özellikle Deyr-i Zor’da İran milislerini takip etmeye devam ettiğini belirtti.

ABD, sözleşmeli bir personelin ölümüne neden olan, Suriye’de Uluslararası Koalisyon’a ait bir üsse silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile düzenlenen saldırının ardından Suriye’deki İran Devrim Muhafızları’na ait tesislerine saldırı düzenlediğini bildirdi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise, ABD’ye ait savaş uçakları ve ‘kimliği belirsiz savaş uçaklarının’ özellikle Deyr-i Zor’da İran milislerini takip etmeye devam ettiğini belirtti. İran’a bağlı milisler, Suriye’nin doğusunda Fırat’ın batısındaki bölgeyi kontrol ederken, ABD güçlerinin önderliğindeki Uluslararası Koalisyon güçleri ise nehir kıyısının doğusundaki bölgeleri kontrol ediyor.

Bahsi geçen hava saldırılarında İran bağlantılı Suriyeli ve Suriyeli olmayan 30 milis öldü. Saldırı, silah ve cephane depolarını, araçları ve diğer mekanları tahrip etmenin yanı sıra onlarca yaralanmaya da neden oldu. SOHR’a göre, bu yıl ABD’ye ait savaş uçakları ve ‘kimliği belirsiz savaş uçakları’ Deyr-i Zor’da İran milislerini 6 kez hedef aldı. Kimliği belirsiz savaş uçaklarının, 29 Ocak’ta Ebu Kemal’in Hari bölgesinde İranlı milislerden oluşan bir konvoyu (soğutma kamyonları) hedef alması sonucu tır şoförü ve Suriye uyruklu olmayan 7 kişi öldü. Ertesi gün, İran milislerinin bir lideri ve Suriye uyruklu olmayan iki kişi, SİHA’ların yeniden havadan hedef alması sonucunda öldü. Bir diğer SİHA ise, İran milisleri için silah ve mühimmat yüklü bir petrol tankerini hedef alarak, 24 saatten kısa bir süre içinde üçüncü bir saldırı gerçekleştirdi. ABD’ye ait savaş uçakları, 24 Mart’ta Deyr-i Zor şehrinin Harabiş semtinde bulunan Tahıl Merkezi ile Kırsal Kalkınma Merkezi’ndeki bir silah ve mühimmat deposunu hedef alarak iki dalga halinde hava saldırıları düzenledi. Ebu Kemal çölündeki ve güney eteklerindeki diğer yerlerde ise, 11 Suriye uyruklu İran yanlısı milis, 3 rejim askeri ve 5 Suriye uyruklu olmayan İran yanlısı milis olmak üzere 19 kişi öldürüldü. İran bağlantılı milisler de, söz konusu saldırıların karşısında boş durmayarak, Deyr-i Zor’da ABD güçlerinin konuşlandığı Ömer petrol ve Kuniko gaz sahası ve çevresine roket saldırıları düzenledi.

İranlı milisler ve Lübnan Hizbullahı, bölgedeki askeri tesislerini, karargahlarını ve silah depolarını etkileyebilecek güvenlik ihlallerinden endişe ediyor. İki taraf, Deyr-i Zor’un doğu kırsalındaki Ebu Kemal ve Mayadin şehirlerinde Suriye uyruklu İran yanlısı milisler arasında bulunan 11 kişiyi gözaltına aldı. SOHR kaynaklarına göre, söz konusu kişiler, Uluslararası Koalisyon ve İsrail ile iletişim kurma suçlamasıyla haklarında yürütülen soruşturma sonucunda gözaltına alındılar. İranlı milisler ve Hizbullah, Uluslararası Koalisyon’a milislerin hareketleri ve yerleri hakkında bilgi sağladıkları şüphesiyle Suriye uyruklu milislere güvenmiyor.

Şarkul Avsat

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.