Devletin tarihi değerlere saldırı politikası neden özellikle Kürdistan'da yoğun?

Devletin tarihi değerlere saldırı politikası neden özellikle Kürdistan'da yoğun?

Hasankeyf'in sular altında kalacağı günler sayılı. Ehmedê Xanî heykelini yıktıran, İshak Paşa Sarayı'na pimapen döşeyen zihniyet şimdi de Batman Kozluk'ta bulunan 1500 yıllık tarihi Kozluk Kalesi’nin tepe üstünü mermerle kapattı.

A+A-

Dünyada tarihi yapılara, ve bu yapıların yine tarihi savaşların yarattığı tahribatın tarihsel izlerini, kurşun izlerini, is lekelerini, kiliselere saplanan topları, mermileri bile tarihsel imza olarak değerlendirilip koruma altına alınırken, restorasyonlar tarihi dokuya en uygun şekilde gerçekleştiriliyorken, Türkiye devleti özellikle AKP iktidarı döneminde salt tarihi vizyonsuzluk olarak değerlendirilemeyecek ölçüde elini kadim Kürdistan'ın tarihi dokusuna uzatmış bulunuyor.

10 000 yıllık Hasankeyf'in sulara gömülmesi artık an meselesi. Geçtiğimiz aylarda, 12.000 yıllık mağaralar 'tehlike arz ettiği için' dinamitlerle patlatılırken, skandal bir görüntü de Kozluk'tan geldi.

Milattan sonra 416 yılında Pers Hanedanı tarafından kayalık bir tepe üzerine inşa edilen  Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Kale mahallesinde bulunan 1500 yıllık Kozluk Kalesi'nin tepe üstü, AKP’li Kozluk İlçe Belediyesi’nin “çevre düzenlemesi” adı altında yaptığı çalışmalar nedeniyle doğal yapısına zarar verilerek mermerle kapatıldı.

Devletin 'tarihsel vizyonsuzluğunun neden en çok Kürdistan'ın tarihî miraslarının restorasyon(!) ları sırasında açığa çıktığı merak konusu!

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.