Dersim'de Bozkurt ailesi, 28 yıl içerisinde ikinci kez sürgün edildi.

Dersim'de Bozkurt ailesi, 28 yıl içerisinde ikinci kez sürgün edildi.

.

A+A-

1994 yılındaki köy boşaltmaları nedeniyle köylerinden çıkarılan Merkeze bağlı Alacık Köyü'nden Kutudere Gökçek Köyü'ne sürgün edilen Bozkurt ailesi, ikamet ettikleri sağlık ocağında da sürgün edildiler.

Bozkurt ailesi, sürgün edildikleri köyde sağlık ocağı olarak yapılan ancak kullanılmayan binaya yerleşmişlerdi.

Yaklaşık 25 yıldır sağlık ocağı binasında ikamet eden Mehmet Bozkurt ve Elif Bozkurt çifti, 15 yıldır kullandıkları alan için işgaliye ödemeye devam etti.

İkamet ettikleri bina daha sonraki süreçte Milli Emlak Müdürlüğüne devredildi. Geçtiğimiz aylarda ise Mehmet Bozkurt ve Elif Bozkurt'a ikamet ettikleri binanın boşaltılması için tebligat yapıldı.

Maçoğlu: Sağlık ocağı boş ama çadırda kalıyorlar

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Kutudere Gökçek Köyü'nde jandarma tarafından ikamet ettikleri sağlık ocağından zorla çıkarılan aileyi ziyaret etti.

Rûdaw Dersim muhabiri Ali Gözlü’ye konuşan Maçoglu,"Bu topraklarda insanlarımız sürekli acı çekiyor.1994 yılında yüzlerce köyümüz boşaltıldı. Bu insanlarımız da köylerinden çıkarıldılar ve buraya geldiler, şimdi buradan da çıkarılıyorlar. Ne istiyorlar bu fakir insanlardan? Toplumumuz yıllardan beri zaten türlü zorluklar çekiyor. Şuan çadırda kalıyorlar, elektrik olmadığı için çökelek, süt ve tereyağı gibi süt ürünleri bozuluyor. Sağlık ocağı binası boş, ama bu insanlar bu çadırda yılanların, börtü böceklerin arasında yaşamak zorunda kalıyorlar. Biz de elimizden geldiğince kendilerine destek olacağız" dedi.

Görevliler askerler eşliğinde geldi

Emlak Müdürlüğü görevlileri jandarma eşliğinde Bozkurt ailesinin kaldığı eve geldi. Aynı zamanda tarım ve hayvancılıkla uğraşan Mehmet Bozkurt ile Elif Bozkurt, evlerinde çok sayıda süt ve süt ürünleri olduğunu, binayı boşaltmak için zaman istediklerini belirtti. Ancak yetkililer bu talebe kulak asmadı.

Elif Bozkurt,"94 yılından beri buradayız. Biz geldiğimizde burada elektrik ve su yoktu. Asker bizi köyümüzden çıkardı ve gitmemizi istedi. Biz de buraya yerleştik, yıllardır kirasını veriyoruz, ama bizi buradan çıkardılar. Eşyalarımızı ve yiyeceklerimizi almamıza bile izin vermediler. ‘Yapmayın, etmeyin’ dedik ama yine de bizi buradan çıkardılar" şeklinde konuştu.

Kapının kilidini görevlilere vermeyen Elif Bozkurt, Tunceli Valiliği'nden süre istediğini, konteynır talebi yerine getirildiğinde evi kendisinin boşaltacağını ifade etti. Ancak jandarma kapının kilidini kırarak tahliye işlemini başlattı. Elif Bozkurt ise yaşananlar nedeniyle sinir krizi ve baygınlık geçirdi.

Bozkurt: Biz fakiriz, bize bir yer bulsunlar

Kaldığı sağlık ocağından zorla çıkarılan Mehmet Bozkurt,"25 yıldır buradayız, burası evimiz oldu. Bizi dışarı attılar, hayvancılık yapıyoruz. Ev yanımızda boş duruyor, biz ise çadırda yaşamak zorunda bırakıldık. Biz fakir insanlarız bize bir yer bulsunlar" dedi.

Sağlık ocağı neden boşaltılıyor?

Bazı kaynaklardan edinilen bilgiye göre; 25 yıldır Bozkurt Ailesi'nin ikamet ettiği sağlık ocağı yeniden restore edilerek kamp alanı ve kültür merkezi olarak yapılandırılacak. Sonraki süreçte ise daha önce Pülümür Vadisi Hakis Köyü sınırlarında kalan okul gibi ihale edilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.