Demirtaş: Meclis kararı olmadan tutuklanamam ama 15 aydır tutukluyum!

Demirtaş: Meclis kararı olmadan tutuklanamam ama 15 aydır tutukluyum!

HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu bulunduğu davanın ikinci duruşması başladı. Demirtaş, “Şu ana kadar adil yargılanacağıma dair en küçük bir izlenim edinmedim” dedi.

A+A-

Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Demirtaş, hakkında düzenlenen 31 fezlekeden oluşan iddianamenin davasının ikinci duruşmasının görülmesine Sincan Cezaevi kampusünde başlandı.

Savunmasında hakkında hazırlanan fezlekelere değinerek, 31 fezlekeden 1 fezleke tarafına tebliğ edildiğini söyleyen Demirtaş, "Geri kalan 30 fezlekeden gizlilik kararı sebebiyle haberdar olamadık ama 31 fezleken savunmam isteniyor. Soruşturmadan bu yana dosya önünüze siyasi saiklerle geldi. Ancak siz usule aykırılıkları gidermek yerine, heyet olarak emniyet müdürlüklerine yazı yazarak başka deliller elde etmeye çalıştınız" dedi.

Demirtaş savunması sırasında Anayasa 83/2. maddesine atıfta bulunarak, "Meclis kararı olmadıkça tutuklanamayacağını ancak buna rağmen 15 aydır tutuklu olduğunu belirtiyor. Mahkeme bu denetimi de 15 ay boyunca yapmadı. Milletin iradesini korumanız lazım Selahattin Demirtaş'ın değil! Parlamento korkuyor, yargının cesur olması lazım. Denetim ancak böyle sağlanır. Her gün kanunlar çıkarılıyor, Anayasa değişikliği yapılmaya çalışılıyor, milletin iradesi olan bizler de bu olanları bir hücrede izlemek durumunda bırakılıyoruz. Biz de izliyoruz, yargı da izliyor" diye konuştu.

İddianamenin kabulüne ilişkin itirazlarını sıralayan Demirtaş, dokunulmazlıklar kaldırılmadan hemen önce gazete manşetlerini tek tek mahkeme heyetine gösterdi. Demirtaş, "Şu kadar yayını Demirtaş uzaylıdır diye yazsalardı herkes benim uzaylı olduğuma inanırdı. Dokunulmazlıkların kaldırılmasından önce medyaya taşınan manşetlerle bir algı operasyonu oluşturulmuştur" dedi.

Demirtaş'ın tutuklu olduğu dava Diyarbakır'da açılmış ardından güvenlik gerekçesiyle Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Demirtaş hakkında 'terör örgütü kurma, yönetme, örgüt propagandası, suç ve suçluyu övme' suçlamalarıyla 142 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. 

Demirtaş'ın bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davası, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM'ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor.

 

Demirtaş savunmasında şunları söyledi:

Her gün kanunlar çıkarılıyor, Anayasa değişikliği yapılmaya çalışılıyor, milletin iradesi olan bizler de bu olanları bir hücrede izlemek durumunda bırakılıyoruz. Bizde izliyoruz, yargı da izliyor. Yargının cesaretli olması gerekiyor.

1,5 yıl içerisinde 3000 HDP’li tutuklandı. HDP bir anda suç işleme kararı mı aldı? Yargı bir anda HDP hakkında karar mı aldı? Anayasa değişikliğini yapmak için HDP’yi kriminalize etmeleri gerekiyordu o nedenle usule uygun olmayan şekilde bizleri tutukladılar

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.