Demek ki istenince örgüt çıkarları bir kenara itilebiliniyor ulusal hedefler ön plana çıkabiliyor

Demek ki istenince örgüt çıkarları bir kenara itilebiliniyor ulusal hedefler ön plana çıkabiliyor

Rûpale Nû / Berlîn / Hüseyin Şahin

A+A-

Ve beklenen gün geldi, gün 26 Ağustas 2017 Köln Heumarkt meydanı. Her vijdan sahibi kürd yurtseverenin kalbi bu meydandaydı. Kimileri katılarak, kimileri ise ekran başında bu anlamlı günü tarihe yazdılar. Hiçbir örgüt çıkarı ve hesabı gütmeden Apocular hariç, tüm Kurdistani örgütlenmeler oradaydılar. Demek ki istenince örgüt çıkarları bir kenara itilebiliniyor, ulusal hedefler ön pilana çıkabiliyor. Bu bir ilk kalıcılaşıp, örgütsel çıkarlar gözetilmez ve amaç olmaktan çıkarlarsa, bu bileği kimse alt edemez. Böylesi bir vizyon Kürtlerin maraton ipini göğüslemelerine neden olarak, nihayi hedeflerine ulaşmalarına neden olabilir.

 

Boğucu havaya rağmen Köln Heumark’ta havamız yerindeydi. Yedisinden yetmişine tüm ara nesillerde dahil Kölndeydiler. Kimilerimiz bayrakları, kimilerimiz ise Kurdistanı temsil eden şapka, T-Shirt ve kıyafetleriyle, hepimiz sıkılmış bir yumruk gibiydik. Sabahın erken saatlerinden itibaren Kürtler festival meydanına gemi, tren, otobüs, uçak ve özel araçlarıyla akın ettiler. Bu anlamlı günü Rudaw televizyonu erken saatlerden itibaren canlı olarak dünyanın en ucra köşesinde yaşayan Kürtlere ulaştırıyor, sevinclerine ortak oluyordu.

 heumarkt.2.jpg

Evet bende bu meydandaydım, bu anlamlı günü yaşayarak hissetmek istedim. Hani derler ya ''kambersiz düğün olmaz''. Bensiz eksik olurdu, sizsizde öyle. Bu ateş gürleşmeli, çeliği eritmeli. Bu nedenlerden dolayı namus ve vijdan sahibi Kürt bulunduğu her alanda bağımsızlığa giden ateşi gürleştirmelidir. KAWA’dan devr aldığımız ateş, ebediyen sönmemeli, onu hiçbir zaman mahçup etmemeliyiz.

 

Bence festival günün şartlarına göre, kimi eksikliklerine rağmen oldukça başarlıydı. Bu arada tüm emeği geşen arkadaşları kutlamak gerek. Canlı TV yayınının yapıldığı etkinlikte Kürt sanatçıları Bırader, Rojin, Mikail Aslan, halk dansları ekibide yerlerini alırlarken, Kürt dostu bilge insan İsmail Beşikçi ilerlemiş yaşına rağmen bağımsızlığa giden referandum etkinliğine katılarak, örnek bir dayanışma daha sergiledi. Kısa ve öz konuşan Beşikçi ''Kürtlerin tarihi bir momenti yakaldıklarını, devletleşmeleri ile birlikte, ellerinin güçleşeceğini ve bununla birlikte hiçbir bölge devletinin müdahale edemeyeceğine'' vurgu yaptı. Ardından Almanya Yeşiller partisinde  Berivan Aymaz, Volker Beck birer konuşma yaparak dayanışmalarını sergilediler. Evet 15 bini aşkın bir kitle herşeyi göze alarak Heumarkt meydanındaydılar. Güvenlikte sorumlu arkadaşın tüm alanı kol aşan etmesi ve bu alandaki çabaları herşeye ayandı. Bundan dolayıda güvenlikte sorumlu bu arkadaşıda burada tebrik etmek gerek. Kürtler referandumun yapılacağı tarihe, son saniyelere kadar ihtiyatı ve emniyeti elden bırakmamalıdırlar. Bu sınavı başarabildiğimizde, hem bize, hemde karamsar olan tüm kesimlere, hatta Avrupa ülkelerine ve özelliklede Almanya’yada cesaret gelecektir.

 heumarkt.3.jpg

Kürtler kendilerine  düne nazaran artık güveniyorlar. Bunu hem Kürtler, hemde birçok dünya ülkesi, NATO ve Rusya test etti. Bundan artık, geri dönüşte yoktur. Kürtler artık figuranlıktan kurtulup, aktör olacaklardır. Bunun için birçok neden var. Doğal zenginlikler ve özelliklede petrol, gaz ve Pêşmerge’nin  İŞİD'e karşı kahramanlık destanları buna örnektirler. Bu avantajları bir arada bulundurabilen bir halkın sırtının yere gelmesi artık mümkün değildir. Günahı ve sevabıyla Güney Kürdistan bölge hükümeti ve Barzani Ailesi 25 Eylül referandumundan sonra yeni bir yol haritası çıkararak, her Kürdü eşit derecede kucaklamalıdır.

 

Köln'de festivalin başarılı geçmesinin verdiği morelle abim Memo'larda bir kaç gün kalarak yeğenlerimle zaman geçirdim. En son 38 sene evvel lise döneminde Ankara Dikmen Lisesi’nde basket oynamıştım. Zor yıllardı o günler. Faşizim darbe ortamı yaratmak için her yerde kaos yapıyor, örgütleri bir, birlerine karşı kışkırtmak için tüm yolları deniyordu. Dikmen Lisesi de ikiye bölünmüş, Dev Yol ve Halkın Kurtuluşu denen örgütler lisede hakimiyet kurmaya çalışıyorlardı. Bende 1979 da  aynı lisede Roja Welat satmaya çalışan İç Anadolu Kürtlerinden biriydim. Satmazsın tehditlerine karşın 5 adette olsa satmaya devam ettim. Bu alışkanlıkla birlikte Berlin’de önce Dengê KOMKAR ardında Riya Azadîleri  onlara, yüzlere katlayarak bir ideal, hedef ve ilke için sattım. Söz basket olunca o günlere döndüm ve yeğenlerimle ilerlemiş yaşıma rağmen, basket tadıyla güzel bir gün geçirdim. Köln’de geçirdiğim bir kaç gün, geri kalan yıllarıma doping etkisi yaptı, darısı sizlerin başına...

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.