Dalkurd Kulüp Başkanı Ramazan Kızıl: Avrupa'daki Kürt Milli Takımı olacağız

Dalkurd Kulüp Başkanı Ramazan Kızıl: Avrupa'daki Kürt Milli Takımı olacağız

Dalkurd’un markası Kürt ve Kürdistan’dır. Dalkurd’un içerisinde Kürt, Kürdistan ve Kürdistan’ın bayrağı yer almasa ben bir dakika bile bu çalışmanın içerisinde yer almam

A+A-

 

BAS - Cesim İlhan 

Kürtlerin gurur kaynağı olan ve İsveç’te kurulan Dalkurd, her sezon bir üst lige çıkarak önemli başarılara imza atıyor. İşgalciliğe karşı kurulan Kürt ekibi, İsveç 2. Lig’de mücadelesini sürdürüyor ve Kürtlerin Avrupa Milli takımı olma yolunda ilerliyor.

Diasporada yaşayan Kürtlerin 2004 yılında İsveç'in Dalarna kentinde kurdukları futbol takımı Dalkurd, İsveç 2. Ligi‘nde mücadele ediyor. İki hafta önce Kürdistan Bölgesi’nde bir futbol akademisi açan Dalkurd, burada özel mülakatla seçtiği 150 Kürt gencine dünya standartlarıyla profesyonel futbol eğitimi sağlayacak.

Bas Gazetesi’ne konuşan Dalkurd Kulüp Başkanı Ramazan Kızıl, İsveç’teki futbol sistemini Kürdistan Bölgesi’ne taşımak istediklerini söylüyor. Kürdistan Bölgesi’nde kurdukları akademinin amacına ilişkin değerlendirmede bulunan Kızıl, “Kürdistan Bölgesi’nde kurduğumuz futbol akademisinin amacı sadece futbol değildir. Biz kendi alt yapımızda futbolcuları yetiştirip A Takımı’na aktaracağız. Bundan önce bu akademik futbol okulu ile İsveç’teki futbol sistemini Kürdistan Bölgesi’ne taşımak istiyoruz. Türkiye’de sporu bir geçim kaynağı ve rant şebekesi olarak görüyorlar. Burada öyle değildir. İsveç’te futbolu daha çok insan merkezli olarak görüyorlar. Biz de bunun Kürdistan Bölgesi’ne fayda sağlayacağını düşünüyoruz ve bu sistemi Kürdistan’a taşımak istiyoruz. Kürdistan Bölgesi’nden önce İsveç’te bir futbol akademisini kurduk. Burada 6 ile 16 yaş grubu arasında yaklaşık 450 futbolcumuz var” diyor.

“Avrupa’daki Kürt Milli Takımı olacağız”

Dalkurd’u Kürtlerin milli takımı olarak gördüklerini söyleyen Kızıl şöyle konuşuyor: “Biz kendimizi Kürdistan’ın milli takımı olarak görüyoruz. Eğer Kürdistan Bölgesi’nde bir milli takım olduğunu düşünürsek, Asya kupalarına katılıp, Avrupa kupalarına katılmayabilirdi. Kürdistan Bölgesi bağımsızlığını kazandıktan sonra biz bu haliyle Avrupa’daki Kürtler için burada oynarız. Bir bakıma Avrupa’daki Kürt milli takımı olacağız. Ayrıca her Kürt bize üye olur ve çok az bir miktarda olan üyelik parasını da vermesi büyük başarılara etki edebilir. Üyelik, yardım, sponsorluk…Tüm bu vesilelerle halkımızdan Dalkurd’a yardımcı olmalarını bekliyoruz. İnancımız odur ki Kürtler bize sahip çıkacaklardır.”

“Dalkurd’un markası Kürtlerdir”

Takımlarının sloganından ve kuruluş felsefesinden de bahseden başkan Kızıl, Dalkurd’un markasının “Kürt ve Kürdistan Bölgesi olduğunu” söyleyerek şöyle konuşuyor: “Dalkurd kurulduğundan beri sloganımız şudur: ‘Ne sağa, ne sola, geriye hiç olmaz, daima ileriye.’  Dalkurd’da, ‘Ligde kalacağız, kendimizi idare edeceğiz’ diye bir fikir ve felsefe söz konusu değil. Devamlı büyük hedefleri önümüze koyuyoruz. Şimdiye kadar bu mantıkla yürüdük. Aslında geçen yıl kazanacaktık ama çok garip bir şey oldu. Bir puanla tüm seneyi kaçırdık. Çok kolay alacağımız maçlar vardı ama kaybettik ya da beraber kaldık. Bu sene böyle bir durumla karşılaşmamak için tedbirimizi önceden alıyoruz. Kesinlikle hedefimiz kazanmaktır. Dalkurd’un markası Kürt ve Kürdistan’dır. Dalkurd’un içerisinde Kürt, Kürdistan ve Kürdistan’ın bayrağı yer almasa ben bir dakika bile bu çalışmanın içerisinde yer almam. Burada amaç sadece futbol değildir, Kürdistanı tanıma, tanıtma, diyalog kurma ve birbirine sahip çıkmadır. Biz bu şekilde kendi adımıza faaliyet yürütüyoruz.”

“Gün geçtikçe seyircimiz artıyor”

Kızıl, Dalkurd’un çok ciddi sportif başarılara imza atarken taraftar desteğinin az olmasını ise şu şekilde değerlendiriyor: “İsveç’te insanların en çok çalıştığı günler Cumartesi ile Pazar’dır. Maçlar da hafta sonları oynanıyor. Buna rağmen Dalkurd 2.Lig’de en fazla seyirciye sahip takım. Taraftarlarımızın yüzde doksanı Kürt’tür. Ayrıca gün geçtikçe seyircimiz fazlalaşıyor. En başlarda 200-300 kişi ile maçlar yapıyorduk şu anda bin 500-2 bin seyircimiz var. Deplasman maçlarında hiçbir takımın olmayacağı kadar seyircimiz vardır. Ayrıca daha yeniyiz, çocuk yaşta bir kulübüz ve gün geçtikçe seyirci oranımız artıyor.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.