CPT İmralı Cezaevi'ni ziyaret etti

CPT İmralı Cezaevi'ni ziyaret etti

.

A+A-

Türkiye'yi ziyaret eden Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT), İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne de gittiği açıklandı.

Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT), PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın da bulunduğu İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ni ziyaret ettiği açıklandı. CPT'nin 20-29 Eylül arasında gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretine dair yazılı açıklamasında, ziyaret edilen kurumlar arasında İmralı'nın da bulunduğu belirtildi.

Resmi adı 'Avrupa Konseyi İşkenceyi ve İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezalandırmayı Önleme Komitesi' olan kurumun internet sitesinden yapılan açıklamada, Türkiye'ye ziyaretin ana amacının "gözaltındaki yabancı ülke vatandaşlarının durumunun ve tutukluluk koşullarının yanı sıra sınırdışı prosedürlerini incelemek olduğu" belirtildi.

Heyetin ziyaret ettiği kurumlar arasında, İmralı'nın da yer alması dikkat çekti. Açıklamada, "Heyet ziyaret vesilesiyle, halihazırda kurumda tutulan tüm (dört kişi) tutuklulara yönelik muamele ve tutukluluk koşullarını incelemek üzere İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne de gitti. Bu bağlamda mahkumlara sunulan toplumsal faaliyetler ve dış dünya ile ilişkilerinin nasıl olduğu özel olarak incelendi" ifadelerine yer verildi.

SÜLEYMAN SOYLU İLE GÖRÜŞTÜLER

CPT'nin açıklamasında, heyetin ziyaret çerçevesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Göç İdaresi Başkanı Savaş Ünlü ve İçişleri Bakanlığı'ndan (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dahil) üst düzey yetkililerle görüştüğü belirtildi. Heyetin Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım'ın yanı sıra adalet ve dışişleri bakanlıklarının diğer üst düzey yetkilileriyle de uzun süredir devam eden yaptırımların uygulanması ve CPT'nin İmralı Cezaevi'ne ilişkin tavsiyeleri konusunda istişarelerde bulunduğu belirtildi.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ İLE GÖRÜŞÜLDÜ

Ayrıca, Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Sözleşme İhtiyari Protokolü kapsamında kurulan Ulusal Önleme Mekanizması (NPM) Başkanı sıfatıyla Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Muharrem Kılıç ve CPT'yi ilgilendiren alanlarda faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin Türkiye temsilcileri ile görüşmeler gerçekleştirildi.

Açıklamaya göre heyet, ziyaretin sonunda ön gözlemlerini Türkiye'deki yetkililere sundu.

HEYETTE KİMLER VAR?

Heyetteki isimler ise şöyle sıralandı: Therese Rytter, CPT 2. Başkan Yardımcısı (Heyet Başkanı), Hans Wolff, CPT 1. Başkan Yardımcısı (20-23 Eylül 2022), Marius Caruana, Nikola Kovačević ve Jari Pirjola.

Heyette, CPT Sekreterliği'nden Michael Neurauter (İcra Sekreter Yardımcısı) ve Elvin Aliyev ve İngiltere'den doktor Richard Kirk'ün de heyete eşlik ettiği açıklandı.

HANGİ KURUMLARI ZİYARET ETTİLER?

Heyet, yabancı uyrukluların tutulduğu şu kurumları ziyaret etti: Edirne Geri Gönderme Merkezi, Gaziantep Geri Gönderme Merkezi, İstanbul-Silivri Geri Gönderme Merkezi, İstanbul-Tuzla Geri Gönderme Merkezi, Şehit Ozan Özen (Pendik) İstanbul Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele Şube Müdürlüğü, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele Birimi Tuzla Şubesi ve İstanbul Havalimanı transit bölgesinde holding tesisleri.

EN SON ZİYARET 2019'DA YAPILDI

Uluslararası İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), İmralı’yı en son 2019’da ziyaret etmişti. Bu ziyaretin ardından Asrın Hukuk Bürosu, müvekkilleri ile en son 7 Ağustos 2019 tarihinde görüştü. Öcalan, sağlık ve güvenliğiyle ilgili kamuoyunda yaşanan kaygılar üzerine 25 Mart 2021'de kardeşi Mehmet Öcalan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bundan sonra bir görüşme yapılmadı.

 

KAYNAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.