Cezaevinde ırkçılık ve falaka iddiası: 'Hepimiz vatandaş değil miyiz?'

Cezaevinde ırkçılık ve falaka iddiası: 'Hepimiz vatandaş değil miyiz?'

.

A+A-

Cezaevindeki hükümlü Cemal Gürsel Bizci, ailesine ırkçı sözlere maruz kaldığını anlatarak, “Falakaya yatırdılar beni” dedi. Hastaneye kaldırılan Bizci'nin ayak tabanlarında yaralar tespit edildi.

Manisa E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 68 yaşındaki hükümlü Cemal Gürsel Bizci, Ceza İnfaz Kurumu memurları tarafından ırkçılığa maruz kaldığını ailesine anlattı. Bizci ayrıca, ırkçı sözlere karşı çıktığı için 'falakaya yatırıldığını' söyledi. Manisa Şehir Hastanesi’ne kaldırılan Bizci’nin ayak tabanında yaralar olduğu tespit edildi. Bizci’nin oğlu Mesut Bizci, “Bu ırkçılığı yapanlar hesabını vermeli. Hepimiz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz?” dedi.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a soru önergesi vererek yaşanılanları sordu.

OLAY NASIL YAŞANDI?

Manisa E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Bizci, cezaevinde yaşadığı hak ihlallerini ailesine anlattı. Bizci, koğuşa sayıma gelen ceza infaz koruma memurlarının, "Burada kim yüksek sesle konuşuyor?" sorusuna, “Benim ses tonum böyle, yüksek sesle konuşmuyorum” yanıtını verdi. Bizci'nin ailesine anlattığına göre, memurlar Kürtlerle ilgili ırkçı söylemlerde bulundu. Bu sözlere karşı çıkan Bizci, tekli hücreye alındı. Burada "falakaya yatırılarak" işkenceye maruz kaldığını ailesine ileten Bizci, Manisa Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastanede Bizci'nin ayak tabanlarında yaralara olduğu ortaya çıktı.

‘YAŞANANLARI KABUL ETMİYORUZ’

Darp olayından sonra Bizci, Manisa E Tipi Cezaevi’nden Manisa T Tipi Cezaevi’ne sevk edildi. Bizci’nin oğlu Mesut Bizci, babasını darp eden ve ırkçı hakaretler eden memurlar hakkında işlem başlatılması talebinde bulundu.

Bizci, babasının durumuyla ilgili şunları söyledi: "Babam cezaeviyle ilgili telefonda birçok kez şikayetini dile getirdi. Dilekçelere yanıt verilmediğini, ayakta sayım işlemlerinin psikolojik baskıya dönüştüğünü ve daha birçok şeyi anlattı. Babama Kürtlerle ilgili hakaret edilince o da, ‘Haddinizi bilin’ dedi. Falakaya yatırmışlar babamı… Buna hiç kimse sessiz kalmamalı. Hepimiz bu ülkenin vatandaşıyız. 13 yaşındaki kızım, dedesinin yaşadıklarını öğrenmiş. Geçen gün bana, ‘Baba benim de kimliğimde Şanlıurfa yazıyor. Ben de bunları yaşar mıyım?’ diye sordu. Bunu yaşatmaya ne hakları var? Babamın psikolojisini bozmuşlar. Irkçı memurlar babamı sıkıştırıp duruyor. Babamı gönderdikleri yeni cezaevinde de bu ırkçı memurların tanıdıkları var. Yaşananları asla kabul etmiyoruz ve sesimizin duyulmasını istiyoruz."

ADALET BAKANLIĞI'NA SORULAR

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise yaşananları Meclis gündemine taşıdı. Gergerlioğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a soru önergesi verdi. Gergerlioğlu, Bozdağ'a şu soruları sordu:

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.