Büyük bilge Feryad Fazıl Omar Berlin’de Almanya Cumhurbaşkanlığı Ödülüne layık görüldü

Büyük bilge Feryad Fazıl Omar Berlin’de Almanya Cumhurbaşkanlığı Ödülüne layık görüldü

.

A+A-

Hüseyin Şahin

Bu yıl Almanya Cumhurbaşkanlığı liyakat ödülü 21 Aralık 2022 de bilim ve sağlık bakanı Ulrike Gote tarafından büyük Kürd Dilbilimci, tarihçi, araştırmacı ve Akademisyen  Feryad Fazıl Omara’ a Almanya'nın başkenti Berlin'de verildi. Törene birçok bilim insanının yanı sıra, araştırmacı, yazar, eğitmen, politikacının yanı sıra ona saygı duyup değer veren öğrenci ve dostları katıldılar.

Açılış Hür Üniversite rektörü tarafından yaptırıldıktan sonra, bilim ve eğitim bakanı sayın Ulrike Gote Feryad Fazıl Omar'ın değerli eser ve çalışmalarına değindi.

Törene bizzat Kürdistan Federel Bölge Temsilciliği sayın Dılşad Barzani de katılarak destek sunmuştur. Almanya Kürd Cemaati taraftarlarının yanısıra sayın A. Ertan Toprak’ta toplantıya bizzat katılarak F.Fazıl Omar’ın değerli çalışma, ürün ve emeklerinden dolayı teşekkürlerini sunmuştur.

Feryad Fazil Omar 1950 yılında güney Kürdistan’ın Süleymaniye ilinde dünyaya geldi. Bağdat’ta üniversite yıllarında tutuklananarak işkence sonucu bir gözünü kaybetmiştir. 1970 sonlarına doğru Berlin’e gelerek Berlin Hür Ünüversitesi bünyesinde önce eğitime başlayarak daha sonraki yıllarda ise bizzat görev üstlenerek İranistik bünyesinde Kurdoloji kürsüsünü kurmuş bunu 1982 den 2018’e kadar devam ettirmiştir. Ayrıca F.F.Omar Berlin Kürd eğitim enstütüsi kurucularındadır.

F. Fazıl Omar yaşadığı Berlin’de hem Kürd hem de Almanlara onlarca önemli yapıt örneğin Mem u Zin, Kürdce Almanca sözlük, birçok Şiir vede eser sunmuştur. 1995’ te Berlin'de bir Konferans için hazır bulunan büyük bilge sayın M. Emin Bozarslanla birlikte bizzat F. F. Omar'ın kurmuş olduğu Kürd eğitim Enstütüsine uğramış Mem u zin üzerine sohbet etmiştik.

Bilindiği gibi Aynı kürsüde daha önce değerli bilim insanı Cemal Nebez yıllarca emek vermiş büyük eserler yaratmış yüzlerce öğrenci yetiştirmiştir. Büyük bilge sayın Cemal Nebez’i bundan dört yıl evvel Berlinde yitirmiştik. Cemal Nebez uzun yıllar Berlin'de yaşamış Kürd Dil, Kültür ve Tarihine Hür Ünİversite bünyesinin İranistik bölümünde birçok destek sunmuştur.  

Cemal Nebez’in vefatInde kaç Kürdün haberi oldu bu irdelenmelidir. Kürdler’i temsil eden yada federal Kürd devleti temsilciliği bizzat bu konuları ele almalı, bizzat Yurt dışında değerli eserler vermiş büyük bilim insan, Profesor, Doktor, Mühendis Öğrenci, İşadamı, Hukukcuyu onurlandırmalı vede sahip çıkmalıdır.

Kurdistan Federel Devleti yurt dışında Kürd büyüklerini onurlandırma, sahiplenme işini ele almalı bu konuda biran evvel çalışmalara başlamalıdır.

Rupela Nu / Berlin

6-156.jpg5-1-001.jpg3-2.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.