Bugün dünya gazete dağıtıcılar günü

Bugün dünya gazete dağıtıcılar günü

Mehmet Emin Karakulak

A+A-

YAZIYOR YAZIYOR. Bugünün Dünya Gazete Dağıtıcıları Günü Olduğunu Yazıyor.

 

Bugün 11 Ekim Dünya Gazete Dağıtıcıları Günü. Onlar, bizleri her sabah evimize ya da iş yerimize ulaştırdıkları gazetelerde yer alan haberler vasıtasıyla günün gelişmelerinden haberdar olmamızı sağlarlar. Çoğu zaman da gazetem gelmedi ya da geç geldi diye azarlarız onları. Ama o gazeteyi bizlere hangi zorluklar içerisinde ulaştırdıklarını hiç düşünmeyiz.

Kürt coğrafyasında 90’lı yıllarda çoğu Kürt dağıtıcılar kaybedildi, infaz edildi, yakalanıp işkence edildi ve basın halen o acıları yaşıyor.

Ve o acılar halen Kürk basınının belleğindeki tazeliğini koruyor; bu süreçte ise kanun hükmünde kararnamelerle basının kapılarına kilit vurulmaktadır. Sosyal medya, İnternet haberciliğinin iletişimi engellenmektedir.

İşte böyle zorluklar içerisinde dağıtır dağıtıcı gazetesini. Öyle de olsa bugün onların günü

İletişim araçları çok çeşitlenerek yaygınlaşmış olsa da gazeteler hala eski önem ve değerinden bir şey kaybetmemiştir. Birçok gazete okuru abone olmak koşuluyla, işyeri ve ev rahatlığında gazete okumaktadır. Ama birçok kimse bu gazetelerinin hangi zorluklarda ellerine geçtiğini, kapısına gazetenin nasıl ulaştığını pek düşünmemektedir.

Yağmur, çamur, kar, tipi demeden sabahın erken saatlerinde, herkes yatağında uyurken, gazete dağıtıcıları iş başındadır. Sokak sokak, cadde cadde tüm kenti dolaşarak görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışan gazete dağıtıcıları, gazeteyi çıkaranlar kadar önemlidir.

Gazete dağıtıcıları, yaptıkları işi, aş uğruna her şeyi göze alarak yapıyorlar. Hatta, tanınmış tanınmamış birçok gazetecinin geçmişinde gazete dağıtıcılığı vardır. Çünkü, gazete dağıtıcılığı bir okul gibidir. Gazete basımından katlamasına, muhabirliğinden editörlüğüne kadar birçok şeyden ilk haberdar olanlar, gazete dağıtıcılarıdır. Gazeteyi ilk okuyanlardır. Bisikletlerinin sepetine doldurdukları günlük taze haberlerle dolu gazeteleri, abonelerine yetiştirmeye çalışırlar.

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte güne başlayan, yaşadığı şehrin birçok yerini her gün gezip gören, sabahları insanlara ‘günaydın’ diyerek, yaşamın her anına tanık olan gazete dağıtıcıları fedakâr ve cefakâr bütün gazete dağıtıcılarımızın 11 Ekim Dünya Gazete Dağıtıcıları Günü’nü kutluyor, kendilerine sağlık ve kolaylıklar diliyorum.

Mehmet Emin Karakulak

Demokrat Düşünce sahibi ve koordinatörü

www.demokratdusunce.com

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.