Brezilya'da yüzde 50,83'le Lula kazandı

Brezilya'da yüzde 50,83'le Lula kazandı

.

A+A-

Brezilya'da, devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu Lula da Silva yüzde 50,83 oyla kazandı. Ülkede ikinci Lula dönemi başlıyor...

 Brezilya'da devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu, İşçi Partisi'nin lideri eski başkan Lula da Silva kazandı. 

Yüksek Seçim Mahkemesi'nin (TSE) yayınladığı yüzde 98,9'u açılan sandık sonuçlarına göre Lula yüzde 50,83, rakibi Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yüzde 49,17 oy aldı.

TSE'nin seçim sonuçlarını paylaştığı internet sayfasında, seçimin matematiksel olarak tamamlandığı, açılmayan sandıkların sonucu etkilemeyeceği vurgulandı.

Daha önce Brezilya'yı iki dönem yöneten Lula, Twitter'dan Brezilya bayrağını "Demokrasi" notuyla paylaştı.

Luiz Inacio Lula da Silva, 1 Ocak 2023'te devlet başkanlığını Bolsonaro'dan devralacak.

Brezilya'ya 2003-2010 arasında iki dönem başkanlık yapan sendikacı kökenli, İşçi Partisi'nin ilk başkanı Lula, hakkında açılan "yolsuzluk" davaları nedeniyle bir buçuk yıl hapiste kaldı, davaların düşürülmesiyle yeniden başkanlık yarışına girdi.

77 yaşındaki Lula da Silva, 31 Aralık 2010'da başkanlık görevini bıraktıktan sonra "yolsuzluk" davaları nedeniyle 580 gün hapiste kaldı. Da Silva'nın bu davalardan hüküm giymesi, 2018'de Bolsonaro'nun kazandığı seçimlerde aday olmasına engel oldu.

Kasım 2019'da tahliye edilen Lula'nın, aldığı cezalar ve yolsuzluk davalarının, 2021'de bu davalardan sorumlu yargıç Sergio Moro'nun davalarda taraflı ve politik davrandığına hükmeden Yüksek Mahkeme tarafından düşürülmesi üzerine seçimlere katılmasının önü açıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.