BM'ye sunulan listede hem TEV-DEM hem ENKS yer aldı

BM'ye sunulan listede hem TEV-DEM hem ENKS yer aldı

Suriye muhalefetinin BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’ya sunduğu Suriye Anayasa Komitesi listesinde Demokratik Halk Hareketi (TEV-DEM) ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nden (ENKS) ikişer temsilci olduğu bildirildi.

A+A-

K24'ın haberine göre Suriye muhalefetinin temsilcileri, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da toplanacak. Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’ya dün 50 kişilik bir liste sunuldu. Listede TEV-DEM’den İlham Ahmed ve Abdülkerim Ömer, ENKS’den ise, İbrahim Bıro ve Hevas Agid’in ismi yer aldı.

Suriye Anayasa Komitesi tarafından yapılan açıklamada, sözkonusu listenin Suriye muhalefetinin listesi olduğu ve başka listelerin kabul edilmeyeceği belirtildi.

22 Kasım 2107’de, Suriyeli muhalifler, Türkiye, Rusya ve İran'ın Rusya'nın Soçi kentinde düzenlediği Suriye zirvesiyle eşzamanlı olarak Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da toplanmıştı.

İki gün süren konferansa Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da katılmıştı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, Suriye krizinin çözümü konusunda BM kararları doğrultusunda siyasi çözüme ulaşılması gerektiğini söyledi.

RUSYA: KÜRTLER KATILACAK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Moskova ve Ankara’nın Suriye Anayasa Komitesi’nde Rojavalı (Batı Kürdistan) Kürtler’in de temsil edilmesi konusunda temas halinde bulunduğunu belirterek, Kürtler’in komiteye katılacağını söylemişti.

Lavrentyev şunları kaydetmişti:

“Kürtler her halükârda Suriye Anayasa Komitesi'nde temsil edilecek. Onlar hem muhalefet hem hükümet heyetlerinde hem de sivil toplum temsilcileri heyetinde temsil edilecek.

Kürtleri Türkiye yanlısı, Suriye yanlısı veya PYD ya da Ankara'nın bu denli olumsuz yaklaştığı YPG yanlısı olarak bölme çabalarından kaçınmaya çağırıyoruz. Her halükârda Kürtler temsil edilecek, bu anlamda Türk mevkidaşlarımızla yakından çalışıyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.