BMGK, Rusya'yı da ABD'yi de reddetti

BMGK, Rusya'yı da ABD'yi de reddetti

BMGK’da Rusya'nın ve ABD'nin ayrı ayrı sunduğu Suriye tasarıları reddedildi.

A+A-

ABD'nin sunduğu, "Suriye'de kimyasal silah kullanımı soruşturması ve sorumluların belirlenmesi için Birleşmiş Milletler (BM) mekanizması kurulmasını" talep eden tasarıyı Rusya veto etti.

Öte yandan Rusya'nın Suriye'de kimyasal silah saldırısı soruşturması talep ettiği tasarıysa, gerekli olan 9 ülkenin desteğini alamadığı için kabul edilmedi.

 

15 üyeli BMGK'de veto yetkisi bulunan Rusya ve konseyin geçici üyelerinden Bolivya ABD'nin tasarısına karşı çıkarken, veto yetkisi bulunan Çin çekimser kaldı.

​Rusya, ABD'nin Doğu Guta'nın Duma ilçesinde kimyasal silah iddialarının soruşturulması ve sorumluların belirlenmesini talep ettiği tasarısını veto ettikten sonra BM Güvenlik Konseyinde karşı bir tasarıyı oylamaya sundu. Rusya kendi sunduğu karşı tasarıda BM mekanizmasının sadece Suriye'de kimyasal silah saldırısının gerçekleşip gerçekleşmediğini belirleyip BMGK'ye rapor etmesini ve saldırının sorumlularının mekanizma tarafından değil BMGK tarafından belirlenmesini istiyordu.

Türkiye, ABD'nin tasarısına destek verirken Rusya'nın soruşturma talep eden tasarısına destek vermedi.

 

BMGK'de bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9'unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

RUSYA: ABD'NİN TALEP ETTİĞİ MEKANİZMA BAĞIMSIZ DEĞİL

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, oylama öncesi konseyde yaptığı konuşmada, ABD'nin talep ettiği mekanizmanın bağımsız olmayacağının altını çizerek, bu tasarıyı ''anarşi ve manipülasyon'' olarak nitelendirdi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise Rusya'nın rakip tasarısının Rusya'ya kurulacak mekanizmada soruşturmayı yürütecek yetkilileri belirleme hakkı verdiğini söyledi.

Doğu Guta'nın Duma ilçesinde Suriye ordusunun kimyasal silah kullandığı iddialarına Rusya ve Suriye sert tepki göstermiş, bunun Suriye'ye askeri müdahaleye zemin hazırlama amacı taşıyan bir provokasyon olduğu ifade edilmişti.

 

(sputnik)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.