BM Komiseri: Türkiye Kürt illerindeki ihlalleri soruşturmuyor

BM Komiseri: Türkiye Kürt illerindeki ihlalleri soruşturmuyor

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad El Hüseyin, bir dönem dünyayı yıkıma götürdüğünü belirttiği “milliyetçi şovenist liderler ve düşüncelerin” geri dönmekte olduğu uyarısı yaparak, oturumdaki ülkelere “Buradaki bu sessizlik nedir?” diye sordu.

A+A-

El Hüseyin, Türkiye’yi de eleştirerek, Kürt illerinde yürütülen operasyonlar kapsamında hiçbir ciddi soruşturma yürütülmediğine dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 38. İnsan Hakları oturumları İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan BM binasında başladı.

6 Temmuz tarihine kadar devam edecek olan oturumlarda, kadın hakları, düşünce ve ifade özgürlüğü, insan haklarının korunması, eğitim ve sağlık gibi birçok konu üzerinden devletlerin durumu ele alınacak.

Al Hussein: Bu sessizlik nedir?

Oturumun açılış konuşmasını bu yıl görev süresi tamamlanacak olan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad El Hüseyin yaptı.

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Rüştü Demirkaya’nın haberine göre açılış konuşmasına İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin sadece Batı değil bütün dünya için geçerli olduğunu hatırlatarak başlayan El Hüseyin, yine de bildirgenin başta bazı BM çalışanları olmak üzere popülist, totaliter, otoriter ve bazı Batı merkezli üniversitelerin hedefinde olduğunu kaydetti.

El Hüseyin, “Milliyetçi şovenist, bencil fikirler, liderler ve düşünceler dünyayı bir yıkıma götürdü. BM bunun tekrar yaşanmaması için kurulmuşsa o zaman buradaki bu sessizlik nedir? Bu tekrar geriye dönme isteği nedendir?” diye sordu.

Yoğun insan hakları ihlallerinin yaşandığı devletlere de değinen El Hüseyin, İsrail’in Filistin topraklarında insan haklarını ihlal etmeye devam ettiğini belirtirken, Türkiye’ye de eleştirilerde bulundu.

“Türkiye ihlalleri soruşturmuyor”

Konuşmasında Türkiye’ye geniş yer veren El Hüseyin, Türkiye’nin 2015 ile 2016 yılları arasında Kürt illerinde yürütülen operasyonlar kapsamında yaşanan ölümlere ilişkin hiçbir ciddi soruşturma yürütmediğini vurguladı.

El Hüseyin, Türkiye’nin BM Yüksek Komiserliği’nin bölgeye girip inceleme yapmasına da izin vermediğini belirterek, burada yaşanan hak ihlallerini uzaktan da olsa takip etmeye devam edeceklerini söyledi.

Liderlerin insan hakları hukukuna zarar vermesinin hiçbir zaman için “vatanseverlik” ile açıklanamayacağını belirten El Hüseyin, “Bir toplumu şiddete, ölüme, yıkıma götüren hiçbir politika vatanseverlik olarak açıklanamaz. Vatanseverlik onlara gerçek bir barışa dayalı hoşgörülü topluluklar yaratmaktır” diye konuştu.

El Hüseyin’in konuşmasının ardından devletler sırayla söz alarak, Yüksek Komiserin konuşmalarına ilişkin görüşlerini bildirmesiyle devam ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.