"Bizim ölümümüzle binlerce Kürd insanı uyanacak!"

"Bizim ölümümüzle binlerce Kürd insanı uyanacak!"

Kürdlerin direniş sembolü olan Leyla Qasim ve arkadaşlarının idam edilişinin üzerinden 42 yıl geçti

A+A-

Irak diktatörlüğüne karşı Kürdlerin direniş  sembolü olan Leyla Qasim ve arkadaşlarının idam edilişinin üzerinden 42 yıl geçti.

Leyla Qasim ve arkadaşları Kürdistan’da uygulanan işgal ve baskıya dikkat çekmek için uçak kaçırma eylemi gerçekleştirmek istedi.

Ancak Leyla Qasim, daha eylem girişiminin hemen başında arkadaşlarıyla birlikte yakalandı. 1974’ün Nisan ayında  ağır işkencelerden geçirildi. Kısa süren düzmece bir yargılama sonrasında, idama mahkum edildi.

Ağır işkencelere rağmen teslim olmayan Leyla Qasım diktatör Saddam Hüseyin’in emriyle  4 arkadaşı (Cevad Hemevendî, Nerîman Fuad Mestî, Hesen Heme Reşîd ve Azad Suleyman Mîran) ile beraber  12 Mayıs 1974' te , sabah saat 07.00’de idam edildi.

Bizim ölümümüzle binlerce Kürd insanı uyanacak!

İdam edilmeden önce annesiyle kısa bir görüşme fırsatı bulan Qasim, annesine;

-Güzel annem; tasalanma, ben bir dava insanıyım artık. Kürd halkı ve Kürdistan için savaşıyorum. Dün Saddam ve beraberinde bir grup buraya geldi. Beni kandıracağını, ilkelerimden taviz vereceğimi zannediyordu. Hatta mücadeleden vazgeçmem için maddi tekliflerde bulundu. İstediğim okullarda öğretmenlik yapabileceğim vaadinde bulundu. Fakat ben bunları kabul edemeyecek kadar onurlu olduğumu, halkımı satmayacağımı söyledim. Kendimi Kürd ve Kürdistan davasına adadığımı, bu mücadele uğrunda idamı onurla karşıladığımı söylemem üzerine çılgınlaşan koca Saddam’ın ne kadar zavallılaştığını gördüm. Anne bizim ölümümüzle binlerce Kürd insanı uyanacak, özgürlük bayrağımız dalgalanacak. Ben öldüğümde üzülmeyin, saç örgülerimden bayrak yapsınlar!

İdam sehpasında; Beni öldürerek yok edebilirsiniz. Ama benim ölümüm binlerce Kürd’ün uyanışı olacaktır.!

Leyla Qasim’in mücadele hayatı

Leyla Qasim, 1952 yılındaGüney Kürdistan’ın Xaneqîn kentinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini gördükten sonra ailesiyle birlikte Bağdat’a göç etti. 1971'de Bağdat'a üniversitede sosyoloji eğitimi görmeye başladı.

Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK) ile tanışan ve onlara destek veren leyla Qasim, toplumsal eşitlik, kadın hakları ve Kürd sorunu üzerinde yoğunlaşıyordu. Leyla Qasım bu dönemde Peşmergelere katılma kararını verdi. Leyla Qasim PDK Peşmergelerine katıldığı zaman Kürdler, özellikle Güney Kürdistan'da hassas bir dönemden geçiyordu.

1974’ün baharında Baas rejimi Kürdlere karşı savaş açtı. Kürd ailelerini Bağdat’tan çıkardı. Irak rejimi Qeladize kentini bombaladı. Bombalama sonucunda 3 sivil yaşamını yitirdi. Daha sonra Halepçe’yi bombalayan rejim, birçok sivilin yaşamını yitirmesine neden oldu. Leyla Qasim ve arkadaşları, sessiz kalmayı ihanetle eşdeğer saydılar. Kürdlerin sesini dünyaya duyuracak bir eylem hazırlığındaydılar. Biraz da Filistinli direnişçi Leyla Halid’in uçak kaçırmasından esinlenerek uçak kaçırmayı tasarlarlar. Ancak bu eylemlerinde başarılı olamazlar.

22 yaşında idam sehpasına cesur adımlarla yürüyen Leyla Qasim’ın son sözleri, hala Kürdlerin kulaklarında çınlıyor: “Beni öldürerek yok edebilirsiniz. Ama benim ölümüm binlerce Kürd’ün uyanışı olacaktır.” Leyla Qasim, Irak işkencehanelerinde direnişin sembolüdür. Kürd kadınının direngen ruhunu topluma yansıtan kadınların da başın gelen leyla Qasim’in idam sehpasına giderken kahramanca Kürd ulusal marşı Ey Reqib’i okuduğu dilden dile hala dolaşır.

http://www.basnews.com/index.php/tr/news/kurdistan/275458

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.