"Bırakın, en iyisi, Irak ve Kürdistan yollarını ayırsınlar"

"Bırakın, en iyisi, Irak ve Kürdistan yollarını ayırsınlar"

Kürdistan bağımsızlık referandumuna İsveç Liberal Parti'den güçlü destek

A+A-

Birgitta Ohlsson ve Fredrik Malm Foto: Henrik Montgomery/TT, Pressbild

 

Geçen dönem İsveç'te hükümet ortağı olan Liberal Parti, İsveç'in en çok okunan günlük gazetesi, 'Svenska Dagbladet'de, aralarında eski genel başkan Maria Leissner ve geçen dönem Avrupa Parlamentosu insan hakları ve göçmen sorunları sorumlusu Cecilia Wikström'ünde olduğu bir grup parlamenter ve politikacı ile:

'Bırakın, en iyisi, Irak ve Kürdistan kendi yollarına gitsinler!' başlığı altında ortak bir makale kaleme aldılar. 

Makalede İsveç Hükümeti'nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumu kararını memnuniyetle karşıladıklarını ve desteklemesi gerektiği görüşlerine yer verildi. 

Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) 25 Eylül 2017 tarihinde vatandaşlarının gelecekte bağımsız bir Kürdistan'mı yoksa Bağdat Merkezi Hükümeti'ne mi? Bağlı kalmaları konusunda halk oylamasına gidecektir. 

Biz Liberaller için halkların kendi kaderini tayin etme hakkı tartışma konusu bile olmayacak bir haktır.  Ve her halkın kendi geleceği ile ilgili karar vermesi en temel haklarından biridir. 

Bunun çerçevesi de, uluslararası yasal ve anayasal prensiplere göre düzenlenmiştir. Biz, Kürtlerin bu hakka giden yoldaki sürecinin güvenlik içinde geçmesini kayıtsız şartsız destekliyoruz!

Saddam Hüseyin rejiminin 2003 yılında yıkılmasından sonra oluşan yeni Irak yönetimi, Irak'ta farklı halklar arasında istikrar ve işbirliği oluşturmak için sayısız girişimlerde bulundu.

Elimizdeki fişlere (kanıtlara) bakacak olursak, bu girişimlerin hepsinin başarısızlıkla sonuçlandığını görürüz.

2007 yılındaki yeni anayasaya göre, Kürdistan Bölgesinin Diyala, Kerkük, Selahaddin ve Ninova ilerindeki vatandaşları arasında Bağdat'amı, yoksa Kürdistan'amı ait olmak istiyorsanız? Diye bir referandum zaten düzenlenecekti.

Aynı Anayasaya göre, Irak milli gelirlerinin yüzde 17'sinin Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY)'ne aktarılacağı ve Kürt Peşmerge güçlerinin Irak ordusunun kuzeydeki birlikleri olarak kabul edilerek maaşlarının merkezi hükümet tarafından ödeneceği belirtiliyordu.

Bağdat söz konusu referandumu tam on senedir bilerek! Ertelemiş, devlet çalışanları ve peşmergelerin maaşlarını ödememiş, aynı zamanda petrol gelirlerine de el koymuştur. 

Merkezi Hükümet bu süre zarfında gerek ülke yönetiminde, gerekse de vatandaşlarını koruma ve yasamada başarısız olduğunu kanıtlamıştır. 

Yeni yönetim Kürdistan bölgesinin tüm halklarına ve Kürt halkına karşı alışılagelmiş Pan-Arab politikalarını yürütmekten de geri kalmamıştır. Yeni Irak politikasının başarısız olduğu ayan beyan ortadadır.

Biz Liberaller, Irak'ın başarısız bir devlet, 'failed state' haline geldiğini görüyor, Irak ve Kürdistan'ın kendi yollarında gitmelerinin tüm tarafların için en iyi yol olacağını düşünüyoruz.

1992'de Çekoslovakya iki devlet olarak, 'Çek Cumhuriyeti' ve 'Slovakya' diye ikiye bölündü. Eğer Irak halkı aynı ulusal sınırlar içinde beraber yaşamayı beceremiyorsa o zaman demokrasi temelinde bağımsızlıklarını ilan edip iki iyi komşu olarak yaşamasını bilmelidirler.

Biz bugün, Özerk Kürdistan Bölgesinde, farklı etnik ve dini grupların parlamentoda beraber çalıştıklarını, çok kültürlü bir peşmerge gücüyle kendilerini başarılı bir şekilde savunduklarını görüyoruz. 

Bugün olduğu gibi gelecektede birlikte yaşama ve anayasal hakları korumaya devam eden bir Kürdistan ön görüyoruz. 

Biz, aynı zamanda Ninova eyaletindeki Süryaniler, Asuriler ve Keldaniler gibi azınlıklara daha önce Irak hükümetinin kendilerine Ocak 2014 yılında hak olarak 'gördüğü' kendi yerel yönetimleri hakkını verilmelidir diyoruz.

Deaşın Irak ve Suriye'ye girmesinden bu yana, Kürdistan Bölgesi yaklaşık bir buçuk milyondan fazla mülteciyi barındırıyor. Bir an, İsveç nüfus oranına göre düşünecek olursak, bu, İsveç'in üç milyon mülteciyi almış olması ve sorunu daha iyi anlamamız anlamına gelmektedir.

Liberaller 2015 kongrelerinde Irak'ta bağımsız bir Kürdistan'dan yana olacaklarını, bunun için çalışacaklarını karar altına  almışlardı.

Liberallerin Kürdistan halkıyla eskiye dayanan köklü bir dayanışma geleneği vardır. Haliyle, büyük bir heyecanla halk oylamasından çıkacak sonucu bekliyor ve dünyanın yeni bir ülke ve de ortadoğu'nun yeni bir demokrasiye kavuşmasını arzuluyoruz.

Liberaller, hükümetimiz (İsveç) aracılığı ile, Kürdistan'ın referandum konusundaki uluslararası yasal ve anayasal  kararını memnuniyetle karşılanmasını, saygı duyulmasını, Kürdistan devletinin tanınacağını resmi olarak açıklanmasını talep etmektedir.

Ayrıca, Liberaller İsveç'in seçim öncesi, Kürdistan Bölgesindeki seçim kurumlarına destek sunması, gözlemci göndermesi, adil, demokratik  ve güvenilir bir seçim süreci izlenmesi konusunda yardımcı olunmasını istemektedir.

 

Birgitta Ohlsson

Parlamenter/Dış politika sözcüsü.

Cecilia Wikström

Avrupa Parlamentosu üyesi. 

Fredrik Malm

Parlamenter /Entegrasyon politikası sözcüsü.

Maria Leissner

Büyükelçi/ Liberal Parti eski başkanı

Olle Schmidt

Malmö Belediye meclisi vekili, Avrupa Birliği eski parlamenteri ve Alde (Avrupa liberal demokratlar ittifakı 2.baskanı).

Joar Forssell

Liberal Gençlik Birliği Başkanı.

Sukrî Demir,

Uluslararası komite 2.başkanı, Solna.

Sirwan Dabagh,

Demokrasi, eşitlik ve insan hakları kurulu Malmö.

www.svd.se/battre-lata-irak-och-kurdistan-ga-skilda-vagar

 

Çeviri: Bilal Görgü

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.