Berlin’de iki önemli toplantı

Berlin’de iki önemli toplantı

Rûpale Nû / Berlîn / Hüseyin Şahin

A+A-

Referanduma sayılı günler kaldı. Kürtler bu günü dört gözle bekliyorlar ve bu nedenden dolayıda ülkede olduğu gibi dünyanın birçok yerinde ayaktadırlar. Güzel günler göreceğiz, çanlar Kürtler içinde çalmaya başlamıştır, geriye dönüş mümkün değildir.

Berlin bu hafta sonu iki önemli toplantı gerçekleştirdi. Birincisi Almanyanın Köln kentinde 26 Ağustosta yapılacak olan referanduma destek amaçlı ön toplantı, ikincisi ise Almanya Kürt Cemeati’nın tanıtım toplantısı idi. İki toplantıda oldukça başarılı geçti ve Berlinde yaşayan Kürtlere güven ve heyecan verdi.

berlin-refarandum-001.jpg

Referanduma destek amaçlı gerçekleştirilen toplantıya üç yüze yakın kitle katıldı. Berlin Komitesi adına söz alan Said Mecit genel teknik bilgiler ve referandumun önemine değinen konuşmasından sonra batı Kürdistan siyasetçisi Akif Hasan genel belirlemelerde bulunduktan sonra referanduma doğru Kürtlerin heyecanına vurgu yaparak, her vicdan sahibi Kürtten destek beklediklerini dile getirdi. Beşikçi’den alıntılar yaparak İran, Irak, Suriye ve Türkiye Kurdistanı diye adlandırılan parçalar için Kürdün Kürdistanı diye tabirlerin daha doğru olabileceğini vurguladı. Kürtlerin geçmişte yarı kalan rüyalarının bu referandumla taçlandırılacağına vurgu yaparak, Şex Mehmud Berzenci, Kadı Muhammed, Mele Mustafa Barzanilerin hayalleri eylülde planlanan referandumla mutlaka gerçekleşecektir. Hiç kimse bunun önüne geçemeyecektir.

Konuşmasında Akif Hasan Kürtlerin irili, ufaklı, bölgeler arası fark gözetmeksizin, sudan bahaneler uydurmadan referandum sürecine katılmaları gerektiğine değinerek şu sözlerle noktaladı: ”Kimki bu süreci  provaka eder ve de yan çizerse kesinlikle kaybeder”.

Berlin Almanya Kürt Cemeati

berlin-kgd.1.jpg

Diğer önemli bir etkinlik ise Almanya Kürt Cemeatı´nın Berlin’de gerçekleştirdiği tanıtım toplantısı idi. Planlanması ve etkinliğin  kitleye duyurulma işi kısa bir zaman dilimi, yani bir hafta içerisinde olmasına rağmen 70´e yakın duyarlı bir kitle katılarak, dayanışma ve desteklerini sundular. Almanya Kürt Cemeatı son üç yılda olağan üstü bir performans gerçekleştirerek, Kürtlerin Almanya’da iyi bir adresi, sesi, kulağı ve çekim merkezi durumuna geldi.

Kürt Ceamati Almaya’da önemli bir diplomasi, lobi, siyasi çalışma yaparak, Almaya diyasporasında yaşayan Kürtlerin kalbi durumuna geldi. Alman hükümeti nezdinde, parlementoda, partiler arası ilişkilerde, basın ve yayında Kürtleri en üst düzeyde temsil edebilen örgüt durumuna gelerek, pratik çalışma, anında gündeme müdehale edip politik tavır belirlemede önemli bir konuma geldi. Son aylarda önemli bir kitle desteğini arkasına alan cemaete, kimi çatı örgütlerinin yanısıra tek, tek derneklerde üye olarak tek adrese doğru gitiklerini tescillemiş oldular. Bu mesaj iyi algılanmalı ve ileriye dönük bir planlama yapılmalıdır.

Almanya Kürt Cemaeti parti ve örgütler üstü bir organizasyon olup, ne din, renk, cins nede bir parti ve de kişinin tekelindedir. Kadroları oldukça homojen, genç, dinamik, bir kaç dili bilen, tekniği kullanabilen, ufku açık, sanata, kültüre, spora ilgi duyan vede politik değerlendirmelerinde gerçekçi olan bir yapıdır.

Yeni nesillerin genç kızı ve genciyle bu yapılanmaya sahip çıkmaları önemlidir. Bu nesiller desteklenmeli, önü açılmalıdır. Biz birinci ve ikinci kuşaklar üçüncü kuşağa tecrübelerimizle ayakbağı olmadan, destek, öneri ve birikimlerimizle dayanışmada bulunabilirsek, Kürtler diyasporada bir ilke daha imza atmış olurlar. Bunun içinde kimi kurumların yaratılmaları önemli ve kaçınılmazdır. Bu kurumlarda görev alabilecek akademisyen, üniversite öğrencisi, avukat, eğitimci, esnaf, doktor, mühendis, ekonomist, gazeteci, politikacı, sanatçı v.s gibi kişilerin biran evvel bu çalışmalara destek vermeleri sağlanmalıdır. Tekniği, bilimi, sanatı, basını, giderek vakıflaşmayı ve bununla birlikte burslu eğitimi, kurumu, örgütü, alt edebilmek zor ve beyhudedir.

Kürt Cemeatı’nın bu alandaki çalışmaları önemli ve bende bir şahıs olarak onlara Berlin özgülünde onlara  müdahaleci olmadan tecrübe ve birikimlerimle desteklerimi sunup, bu vesile ile onların yanlız olmadıklarını ve dayanışma içerisinde olacağımı  belirtirim.

Gençler, sayenizde mutlaka GÜZEL ve IŞIKlı günler göreceğiz.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.