Batman PAK'tan Şeyh Sait anması

Batman PAK'tan Şeyh Sait anması

Bugün (29 Haziran) saat 13.00'te Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Batman İl Teşkilatı'nda Şeyh Sait ve yol arkadaşlarının idam edilişlerinin 93. yıldönümü vesilesiyle bir anma etkinliği düzenlendi.

A+A-

Batman PAK yönetimi tarafından organize edilen anma etkinliğine PAK yönetici ve üyelerinin yanında PAK dostları katıldı.

PAK Batman İl Başkanı Aziz Özdemir'in, bir açılış konuşması yaparak katılımcıları selamlamasının ardından, başta Şeyh Sait ve arkadaşları olmak üzere tüm Kürdistan şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşununda bulunuldu ve Kürt Ulusal Marşı Ey Reqîb okundu.

btmnpak-1.jpg

Batman PAK Üyesi Ahmet Orhan tarafından okunan basın metninde; Şeyh Sait ve arkadaşlarının korsan bir mahkeme tarafından hukuksuz ve tüm uluslararası hukuk kuralları çiğnenerek yargılanıp idama mahkum edildiklerini ve Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda (Şeyh Sait Meydanı) asıldıklarını, Türk Devleti'nin bu idamlardan dolayı Kürt halkından özür dilemesi ve bu ölümsüz şahsiyetlerin mezar yerlerini açıklaması gerektiğini söyledi.

Orhan, devamında; Şeyh Sait ve arkadaşlarının uğruna canlarını feda ettikleri davanın, Şeyh Şait'in yüzbinlerce torununun şehadetiyle, yurtsever bir çalışma ve mücadeleyle, bugün de dört parça Kürdiistan'da dvam ettiğini söyledi. Orhan; Şeyh Sait ve tüm Kürdistan şehitlerinin, 50 milyon Kürt ve Kürdistanlılar gibi bağımsız Kürdistan'ı umduklarını ve Kürdistan'ın her parçasındaki kazanım ve elde edilen siyasi statünün Kürdistan şehitlerinin şuhunu şad ettiğini sözlerine ekledi.

btmnpak-5.jpg

Kürdistanî partiler adına söz alan PAK Batman İl Başkanı Aziz Özdemir ise şunları söyledi:

"Türk devleti, 93 yıl önce olduğu gibi bugünde Kürd sorununu “çete”, “terör” sorunu olarak görüyor, çözümü için şiddete başvuruyor.

Bu amaçla Kürdistan büyük bir kışla haline getirildi ve militarizm her geçen gün güçleniyor.

Türk devleti bugün de sadece Kuzey’de değil, tüm Kürdistan’da Kürdistan halkına karşı, diğer parçaları tehdit ediyor, saldırılar düzenliyor, işgal ediyor.

Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edilmelerinin 93. yıldönümünde, Kürdistanlı parti ve örgütler olarak ant içeriz ki yollarını terk etmeyeceğiz, onlar ve öteki Kürdistanlı şehidlerin uğruna can verdikleri hedeflere ulaşmak için mücadeleyi sürdüreceğiz.

Kürdistanlı parti ve örgütler olarak, bir kez daha Türk devletini Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerini açıklamaya çağırıyoruz.

Şehid edilmelerinin 93. Yılında Şeyh Said ve arkadaşlarını saygıyla anıyor, bu vesileyle, siyasi parti ve örgütleri, sivil toplum kuruluşlarıyla demokratik kitle örgütlerini, Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklaması için el ele verip birlikte çaba sarf etmeye çağırıyoruz."

btmnpak-2.jpg

Okunan basın metinlerinin ardından Mele İmadettin Yetiz (Seydayê Gûrdilî) 'Azadî Hareketi ve Kürdistan kahramanları üzerine yazdığı şiirini okudu.

btmnpak-mele-3.jpg

Yetiz'in ardından Yazar Kerem Serhatlı konuyla ilgili bir seminer verdi. Serhatlı; Şeyh Sait ve 47 yoldaşının yanı sıra 424 kişinin İstiklal Mahkemeleri tarafından idam edildiğini, binlerce insanın suçsuzken, hukuksuz bir şekilde, aynı sebepten, planlı bir şekilde farklı farklı yerlerde öldürüldüklerini söyledi.

Serhatlı 1924'e kadar Kürt örgüt, dernek, parti ve sivil toplum kuruluşlarının merkezlerinin İstanbul olduğunu, sadece Azadî Hareketi'nin merkezinin Kürdistan olduğunu sözlerine ekledi.

btmnpakserhatli-4.jpg

Soru-cevap şeklinde bir sohbetin de gerçekleştiği anma etkinliği verimli bir şekilde sona erdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.