Baskın seçim dünya medyasında

Baskın seçim dünya medyasında

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin pasıyla bir kez daha gündeme gelen ve AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nihai kararı açıklamasıyla 24 Haziran olarak belirlenen erken seçim, Türkiye’de olduğu kadar dünya medyasında da geniş yankı buldu.

A+A-

Özellikle İngiliz ve Alman basını, konuya geniş yer ayıranların başında geliyor.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Financial Times gazetesi erken seçim kararını "Erdoğan U dönüşü yaptı ve erken seçim dedi" başlığıyla okurlarına duyururken, "Türkiye Cumhurbaşkanı defalarca erken seçim olmayacağını, seçimin Kasım 2019'da yapılacağını söylemişti. Bu hızlı U dönüşünü ulusal güvenlik sorunları, Suriye ve Irak'taki istikrarsızlık ve başkanlık sistemine geçişi hızlandırma ihtiyacı ile gerekçelendirdi" ifadelerine yer verildi.

FT haberinde, kararda ekonomideki kötü gidişatın etkili olduğuna dair yoruma yer veriliyor.

İstanbul merkezli düşünce kuruluşu Edam'dan Sinan Ülgen’in görüşlerinin de yer aldığı haberde, ekonominin önümüzdeki süreçte bir dezavantaj haline geleceğine dair bir algı olduğu kaydediliyor.

Ülgen, "Kimse bunun ne kadar büyük bir dezavantaj yaratacağını bilmiyor ama anlaşılan Erdoğan risk almak istemiyor" diyor.

Haberde OHAL şartlarına vurgu yapılarak Erdoğan'ın seçimi kazanmasının beklendiği belirtiliyor.

Guardian’da da erken seçim kararında ekonomik kaygıların öne çıktığı görüşü dile getiriliyor.

Haberde, Erdoğan'ın biyografisini yazan Soner Çağatay'ın şu sözlerine yer veriliyor:

 

"Tarihi bir gün olacak. Ülkeyi kararnamelerle yönetme yetkisi olan bir cumhurbaşkanı seçilecek. Bir Türkiye'den diğerine geçiş yapacağız."

 

Gazetenin köşe yazarı Simon Tisdall ise biraz ağır ifadeler ile bu kararı ele alıyor ve seçimin Erdoğan'ın "seçilmiş diktatörler kulübündeki yerini garantileyeceğini" savunuyor ve ekliyor:

 

“Türkiye'nin cumhurbaşkanı Rusya'nın Vladimir Putin'i veya Mısır'ın Abdülfettah Sisi'sinden farksız. Üçü de demokrasinin 'Sen oy kullanırsın, ben kazanırım' sloganıyla özetlenebileceğini düşünüyor.”

 

The Daily Telegraph ise "Muhaliflere baskı artarken Erdoğan erken seçim ilan etti" başlığıyla servis etti haberi. 

DW Türkçe’nin aktardığına göre Alman basınında da benzer yorumlar söz konusu…

Rhein-Neckar-Zeitung, Erdoğan'ın erken seçim kararına ilişkin olarak Afrin operasyonu üzerinden Kürtlerle kopan bağa dikkat çekiyor ve şunları dile getiriyor:

 

"Başlıca sebep şu: Kürtlere karşı savaş, Suriye'nin kuzeyindeki askerî operasyon, tüm bunlar şu sırada etkileyici faktörler. Ancak savaş uzadıkça askeri operasyon da kuşku uyandırıyor. Öte yandan onbinlerce kişiye açılan propaganda amaçlı davalar devam ediyor ve durum ülkedeki atmosferi zehirliyor. Ve muhalefetin aktif seçim kampanyası yürütmesini neredeyse imkansız hale getiren olağanüstü hal uygulamasının da sonsuza kadar uzatılması mümkün değil. Özetle, Erdoğan için şimdi tam uygun zaman. Ama aslında müttefikimiz Türkiye şu sıralarda tamamen donuk bir ruh hali içinde.”

 

Weser-Kurier ise İngiliz basınında olduğu gibi ekonomideki çıkmazın bu kararın alınmasına yol açtığını söylüyor:

 

"Seçimden Erdoğan'ın zaferi dışında çıkabilecek her türlü sonuç herhalde sürpriz olur. Ama Cumhurbaşkanı açısından seçim öyle tamamen pürüzsüz geçmeyebilir de. Bunun nedeni ise ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum. Türk Lirası dolar karşısında şimdiye kadar olmadığı kadar düşük sevide seyrediyor, enflasyon kasıp kavuruyor ve ekonominin resesyona girme tehlikesi bulunuyor. Genç işsizlerin oranı yüzde 20 dolayında. Avrupa'dan yardım gelmesi ise olanaklı görünmüyor. Nitekim AB Komisyonu'nun bu hafta yayımladığı raporunda ‘Türkiye büyük adımlarla AB'den uzaklaştı' saptamasında bulunuluyor. Ne kadar uzaklaşmış olduğunu da işte bu erken seçim kararı gözler önüne seriyor.”   

 

(ahval)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.