Barzani, "Referandum ertelenmeyecek ve kesinlikle yapılacak"

Barzani, "Referandum ertelenmeyecek ve kesinlikle yapılacak"

Şu anki durum ve mevcut baskı altında iki yıl kadar ortak kalabiliriz. Ancak, Bağdat’ın Kürdistan’a karşı politikası değişmeyip temel haklarımız inkar edilirse, bu ortaklık da sona erebilir” diye konuştu

A+A-

“Referandumun ertelenmesine değil, Bağdat’la diyaloga girilmesine razı oldum” dedi. Barzani, referandumun ertelenmeyeceğini ve kesinlikle yapılacağını yineledi.

Rudaw’ın haberine göre Suudi Arabistan’da yayınlanan Okaz gazetesinin sorularını yanıtlayan Barzani, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’la görüşmesine ilişkin, “Tillerson’un referandumu erteleme talebine, razı olmuş değiliz. İki tarafın daha iyi bir geleceğe ulaşabilmesi için Bağdat’la diyaloga girilmesine razı oldum” diye konuştu.

Barzani bağımsızlık referandumun ertelenmesi için, “Bu kesinlikle olmayacak. Şu anki durum ve mevcut baskı altında iki yıl kadar ortak kalabiliriz. Ancak, Bağdat’ın Kürdistan’a karşı politikası değişmeyip temel haklarımız inkar edilirse, bu ortaklık da sona erebilir” diye konuştu.

Türkiye ile büyük çıkarları olduğunu söyleyen Barzani, “Referandum, doğal hakkımızdır ve Türkiye’yla, İran Kürtleriyle ilgili değildir. Onlar sorunlarını, içinde yaşadıkları devletlerin hükümetleriyle diyalog yoluyla çözmeli. Ve biz de bu hükümetlere her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

Barzani, İran’la ilişkilerine dair şunları söyledi: “İran’la komşuluk temelinde, iyi ilişkilere ve iyi çıkarlara sahip olmak isteriz. Bir tarafın diğer tarafın içişlerine müdahalesini de istemeyiz. Ancak, hiç kimsenin vesayetini de kabul etmeyeceğimizi bir kez daha söylemek isterim. Coğrafik nedenlerden dolayı Süleymaniye’nin İran’la ilişkileri, Erbil’in İran’la ilişkilerinden farklı olabilir. Fakat Kürdistan Bölgesi’nin siyaseti, İran’ın vesayet ve müdahalelerini kabul etmez.”

Kürdistan Bölgesi’nin Müslüman Kardeşler’le (İhvan) ilgili düşüncesi hakkındaki sorusuna Barzani, şunları söyledi: “Kürdistan’da Müslüman Kardeşler örgütü yok ancak onlarla fikri bağı olan partilerimiz var. Kürdistan’da 3 İslami partimiz var: İslami Birlik (Yekgırtu), İslami Topluluk (Komel) ve İslami Hareket (Bızutnewe). Ayrıca bazı Selefilerimiz de var. Bunlar İhvancı olduklarını reddediyor ve çalışmaları kendi prensiplerine göredir.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.