Bab'da 3 gündür sular durulmuyor!

Bab'da 3 gündür sular durulmuyor!

Türkiye’nin kontrolünde olan El Bab'da yerel halkın protestoları isyana dönüşürken, TSK destekli gruplar arasında çatışmalar yaşandığı belirtiliyor. Yerel kaynaklara göre, 5 Mayıs’tan bu yana süren isyan, saldırı ve çatışmalarda ölü ve yaralılar var.

A+A-

Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları ile kontrol ettiği Kuzey Suriye’deki Bab kentinde son günlerde isyana dönüşen protestolar ve bunlara dönük saldırılar var.

Muhaliflere yakınlığıyla bilinen Smart haber ajansı, Türkiye destekli gruplardan Hamza Tümeni’nin 5 Mayıs’ta hastaneleri hedef alıp ateş açması ve hemşirelere saldırmasının ardından halkın sokaklara döküldüğünü bildirmişti.

Yerel kaynaklar ayrıca sokağa çıkan Bablıların, “Bab vatanımızdır, Türk askerleri Suriye’den çıksın” sloganı attığını kaydetmişti.

Ölü ve yaralılar var

Kentte günlerdir süren gerginliğin tırmandığı, saldırıların şiddetlendiği belirtiliyor.

Kuzey Suriye’de bulunan gazeteci Erdoğan Altan TSK ve bağlı grupların Bablıların protestolarına zırhlı araçlarla müdahale edildiği, isyancıların üzerine otomatik silahlarla ateş edildiği iddiasını aktarırken; bu saldırılarda yaşamını yitiren ve yaralananlar olduğunu bildirdi.

Öte yandan Bablılar dün yani 6 Mayıs’ta bir kez daha sokağa çıkarak saldırılara tepki gösterdi.

Sendika.Org, dün TSK destekli cihatçı gruplardan Ahrar’uş Şarkiyye ve Ahrar’uş Şam arasında Bab’da çatışmaların yaşandığını aktarırken, Mezopotamya Haber Ajansı dünkü gösterilere de ateş açıldığını ve 6 Bablının yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Muhaliflere yakınlığıyla bilinen kaynakların sosyal medyada paylaştığı görüntülerde de cihatçı grupların ağır silahlarla çatıştığı görülüyor.

 

Askerlerin yaralıların tedavi için kent dışına çıkarılmasına izin vermediği, kentteki isyanın devam ettiği belirtiliyor.

Öte yandan cihatçılara yakınlığıyla bilinen kaynaklar protestoların ardından TSK’nin Bab’daki üssünden çekilmek zorunda kaldığını öne sürüyor.

“Fırat Kalkanı” ve Bab

Türkiye 24 Ağustos 2016’da “Fırat Kalkanı” isimli operasyon ile Suriye’ye girmişti.

Suriye topraklarındaki bu operasyonun gerekçesi ise Kürtlerin kontrolündeki Kobani ve Afrin’in birleşmesini önlemekti.

Bu operasyonun Bab ayağı 2016’nın son ayında başlamıştı. 24 Şubat 2017 ise Bab’ın TSK ve bağlı güçlerce ‘tamamen kontrol altına alındığı’ duyurulmuştu.

Resmi rakamlara göre 67 TSK mensubu ve 600 silahlı grup üyesinin yaşamını yitirdiği “Fırat Kalkanı” operasyonunda en çok kayıp Bab’da verilmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.