Aziz Yağan: Yeni Kürd Dönemi

Aziz Yağan: Yeni Kürd Dönemi

.

A+A-

Aziz Yağan

Yeni Kürd dönemi Kürd toplumunun bu alnı ak, açık fikirli ve hoşgörülü gayreti, ısrarı görerek ikna olması, katılması ile başlar.

Kürd toplumu, ülkelerin yasalarını çiğnediği için terörist ilan edilmiş PKK ve lideri Öcalan’ı taşıma, savunma, koruma seçeneğine sahip değildir. PKK ismini, yöntemlerini değiştirse bile teröristlikten kurtulamaz. Bizler nasıl Leyla Güven’i savunamıyorsak, Semra Güzel’i de savunamıyoruz çünkü meseleleri Kürdlükten kaynaklanmamaktadır. 

HDP’nin Türk seçilmişleri ile Kürd seçilmişleri arasındaki nitelik ve nicelik dengesi ise farklı bir yazı ile başlıbaşına bir irdelemenin konusudur.

HDP, genel ve yerel seçimler için adaylık kriterlerinde köklü, radikal değişikliğe gitmedikçe; adaylar PKK ile ilişkisi kurulamayacak ve PKK’yi reddeden bireylerden seçilmedikçe bölgemiz ve toplumumuz kaybetmeye devam edecektir. 

HDP’nin bölgeye zarar veren irade adresi, adaylık kriterleri karşısında Kürd bireyleri ve yapıları yeni bir çıkış aramak zorundadır. 

Bölge şu iki yönetimden birine mahkum değildir. 

İlki, HDP ve DBP yerel yönetimde ve milletvekilliğinde ılımlı, yapıcı, faydalı ve sorun çözücü bir kariyer, geçmiş oluşturamamıştır. HDP ve DBP, eylemler için halkın araç olmasını değil de halkın huzurunu ve refahını amaç edinmedikçe, vesayete dayalılığı terk etmedikçe, bölgedeki her bir yerleşim birimi için ‘komutan’ ya da ‘emir eri’ değil de halka hizmette liyakatli bireyler aramadıkça, kimi zaman yönetimi kilitleyen eşbaşkanlık sisteminden vaz geçmedikçe; bu çizgiyi desteklememeye devam etmek gerekmektedir. Bir dönem daha mevcut haliyle HDP ve DBP’nin yönetimi riskini yani istikrarsızlığı bölge kaldıramaz. 

HDP’nin yönetişim ve aday belirleme politikasındaki değişim Kürd halkına özeleştiri vermeye başladığının pratikteki ilk işareti olacaktır.

İkincisi, iktidar değişse bile kayyım atanmayacağına kim inanabilir, güvenebilir, kefil olabilir? HDP ve DBP’lilerin seçilmiş yöneticilerinin yerine kayyum atanma olasılığı her halukarda vardır. Bir dönem daha kayyım yönetimi riskini yani istikrarsızlığı bölge kaldıramaz. 

HDP ve DBP’nin bölge toplumunun iyiliğini düşünmesi ile Öcalan’ı irade ve Kandil’i muhatap sayması bölgeye hasar veren bir çelişkidir ve bölge bu hasara, ‘tecrübeli krize’ bir dönem daha katlanamaz. 

Bu nedenle, HDP ve DBP sadece yerel seçimlerde geriye çekilerek bölge odaklı partilerin göstereceği bağımsız adayları destekleme kararı alabilir. Bir dönem daha kayyım yönetimi riskini yani istikrarsızlığı bölge kaldıramaz. 

Kürd birey ve bölge odaklı yapıların HDP ve DBP’nin bu iyiliği ve koruyucu tavrı sergilemesini beklemediğini biliyorum. Ancak, aynı birey ve yapılar yeni bir dönem başlatma hazırlığı da yürütmemektedir. 

Yeni bir dönem birilerinden izin alınarak, korkarak ya da kirli anlaşmalarla başlatılamaz.

Yeni Kürd dönemi Kürd toplumunun bu alnı ak, açık fikirli ve hoşgörülü gayreti, ısrarı görerek ikna olması, katılması ile başlar.

Bunlar siyaset değildir! Bölgeyi her açıdan güçlendirip, tehdide açık alanları kapatıp, yaraları iyileştirip bölgesinde yaşayan toplumumuzun refahını artırarak daha da güçlü bağlanmasını sağlamanın derdindeyiz. Kısacası çağcıl yaşam hakkını savunma; tarihsel ikameti kendisinin de yönetmesini isteme..

Kaynak: Nerina Azad

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.