Avustralya Nazi sembollerini ülke genelinde yasaklayacak

Avustralya Nazi sembollerini ülke genelinde yasaklayacak

.

A+A-

Avustralya aşırı sağcı gruplara baskı amacıyla ülke genelinde Nazi sembollerini yasaklıyor. Yeni yasaya göre gamalı haç ya da SS amblemlerini kamusal alanda taşıyan kişiler bir yıla kadar hapis cezası alabilecek.

Avustralya, ülkedeki aşırı sağ faaliyetlerindeki artışa atıfta bulunarak, Nazi sembollerinin halka açık şekilde sergilenmesini ve satışını yasaklayan yasaları önümüzdeki hafta parlamentoya getireceğini duyurdu Nazi propagandasının en tanınmış sembollerinden biri olan gamalı haç (Svastika) ve Nazi partisinin paramiliter kanadı olan Schutzstaffel'in (SS) ambleminin bayrak olarak kullanılması ya da giysi üzerine basılması yasaklanacak. Hinduizm, Jainizm ve Budizm'de manevi önemi olan gamalı haçların sanatsal, akademik veya dini kullanımı yasaktan muaf tutulacak.

BİR YILA KADAR HAPİS CEZASI ALABİLİRLER

Federal Başsavcı Mark Dreyfus, Avustralya basınına verdiği demeçte, "Avustralya'da yeri olmayan, iğrenç olmaları gereken bu aşağılık sembolleri sergileyen insanlarda ne yazık ki bir artış gördük. Maalesef, bu insanların düzenlediği bazı halka açık etkinliklerde şiddet olayları yaşadık" dedi. Savcı Dreyfus yasayı ihlala edenlerin bir yıla kadar hapis cezası alabileceğini de duyurdu.

NAZİ SELAMI FEDERAL DÜZEYDE YASAKLANMAYACAK

Başsavcı, Nazi selamına ilişkin bir yasağın ise federal yasaya eklenmeyeceğini söyledi. Eyalet ve bölge hükümetlerinin bu yasağı daha etkili bir şekilde uygulayabileceğini söyleyen Dreyfus "Eyalet hükümetlerinin sokak suçları diyebileceğiniz şeyler için daha fazla sorumluluğu var. Selam konusunu eyalet yönetimlerine bıraktık" dedi.

Avustralya istihbarat teşkilatı, aşırı sağcı grupların Avustralya'da yükselişte olduğu, daha organize ve daha görünür hale geldikleri konusunda uyarıda bulunuyor. Mart ayında, bir grup neo-Nazi, Melbourne kentinde transseksüel hakları protestocularıyla çatışmış ve eyalet parlamento binasının yakınında kollarını kaldırıp Nazi selamı verirken görülmüştü. Geçen yıl ise Avustralya Kupası finalinde Nazi selamı veren bir futbol taraftarı, Avustralya Futbol Federasyonu tarafından yapılan tüm maçlardan ömür boyu men edilmişti. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.