Araştırma: ABD'de Aşılananların yalnızca yüzde 5'i siyah

Araştırma: ABD'de Aşılananların yalnızca yüzde 5'i siyah

.

A+A-

ABD'de ırkçılık aşı programına da yansıdı: Aşılananların yalnızca yüzde 5'i siyah


ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin araştırmasında, ülke genelinde Covid-19 aşısı yaptıranların yalnızca yüzde 5.4'ünün siyahlardan oluştuğu tespit edildi. Irk ve etnik kökene dair verilerin yetersiz olduğunu belirtilirken, aşılananların yüzde 60.4'ünün beyaz olduğu kaydedildi.


ABD'de, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yapılan araştırmada siyah vatandaşların daha az aşılandığı tespit edildi. Ülkede sistemik ırkçılığın aşı programına da yansıdığı görülürken, korona virüsü aşısı olanların yalnızca yüzde 5.4'ünün siyahlardan oluştuğu kaydedildi.

CDC'nin araştırmasında, 14 Aralık 2020 ile 12 Ocak 2021 tarihleri arasında yapılan 12.9 milyon aşılamaya ait veriler incelendi. Covid-19 aşısı yaptıranların yüzde 60.4'ünün beyaz, yüzde 11.5'inin Latin, yüzde 6'sının Asya kökenli, yüzde 5.4'ünün siyah olduğu belirtildi. 

'EŞİTSİZLİKLERİ HIZLA TESPİT ETMEK İÇİN ÖNEMLİ'


CDC'nin açıklamasında, aşı programında ırk ve etnik kökene dair verilerin eksikliğine dikkat çekilirken, "Bu verilerinin daha eksiksiz bir şekilde raporlanması, Covid-19 aşılamasında olası eşitsizliklerin hızlı bir şekilde tespit edilmesi ve bunlara çözüm bulunması açısından kritik önem taşıyor" denildi. Verilerin yüzde 97'nin yaş, yüzde 99.9'unun ise cinsiyet bazlı olduğu ve yalnızca yüzde 51.9'unun ırk ile etnik kökene işaret ettiği aktarıldı.


Daha önce Covid Tracking Project tarafından yapılan araştırmada, siyahların Covid-19 nedeniyle ölme riskinin 1.5 hat fazla olduğu tespit edilmişti. (DIŞ HABERLER)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.