Almanya ülkedeki Rus konsolosluklarını kapatma kararı aldı

Almanya ülkedeki Rus konsolosluklarını kapatma kararı aldı

.

A+A-

Moskova'nın Rusya'daki Alman yetkililerin sayısını 350 ile sınırlama kararına Almanya’dan karşı hamle geldi. Alman hükümeti, ülkedeki beş Rus konsolosluğundan dördünü lisanslarını iptal ederek kapatacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı, Rus hükümetinin Berlin'deki büyükelçiliğini ve bir başkonsolosluğunu işletmesine hala izin verileceğini, ancak Almanya'nın geri kalanında yıl sonuna kadar faaliyetlerini durdurmalarını beklediğini söyledi.

Almanya aynı zamanda Kaliningrad, Yekaterinburg ve Novosibirsk'teki kendi konsolosluklarını da kapatacak ve geriye sadece Moskova'daki Alman büyükelçiliği ile St. Petersburg'daki konsolosluk kalacak.

Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Batı ile ilişkilerinde yaşanan geniş çaplı çöküşün ortasında Berlin'in bu hamlesi, ikili ilişkilerde keskin bir gerileme anlamına geliyor.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Moskova'yı, Rusya'da çalışmasına izin verilen görevli sayısına sınırlama getirerek gerilimi tırmandırmakla suçladı.

Dışişleri bakanlığı sözcüsü, "Bu haksız karar federal hükümeti, Rusya'daki varlığının tüm alanlarında çok önemli kesintiler yapmaya zorluyor" dedi.

Rus haber ajanslarına göre Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova konsoloslukların kapatılmasıyla ilgili bir açıklama yapılacağını söyledi.

Geçmişte Rus petrol ve gazının en büyük alıcısı olan Berlin ile Moskova arasındaki ilişkiler, 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile bozuldu. Batı işgale, Rusya’ya yaptırımlar ve Ukrayna’ya silah tedarikiyle karşılık verdi.

Moskova'nın ülkede çalışmasına izin verdiği sayılara sınırlama getirmesinin ardından Almanya, misyonlarında çalışan, aralarında öğretmenler ve Goethe Enstitüsü çalışanlarının da bulunduğu çok sayıda kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.