ALMANYA SEÇİMLERİ – İlk sonuçlara göre üç Kürt aday meclislere seçildi

ALMANYA SEÇİMLERİ – İlk sonuçlara göre üç Kürt aday meclislere seçildi

.

A+A-

Almanya Federal Seçim Kurulunca açıklanan seçimlerin geçici resmi sonuçlarına göre Kürt adaylar Kasım Tahir Salih ile Can Bayram Yeşiller Partisi’nden Federal Meclis’e, Jiyan Omer ise Berlim Temsilcisler Meslisi’ne seçildi.

Almanya Federal Seçim Kurulu, 20. Dönem Federal Meclisin oluşması için yapılan genel seçimlerin geçici resmi sonuçlarını açıkladı.

Açıklanan geçici resmi sonuçlara göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyların yüzde 25,7'sini alarak birinci çıktı.

Angela Merkel başbakanlığında 16 yıldır iktidarda olan Hristiyan Demokrat Birlik/Hristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU) ise yüzde 24,1 oy aldı.

Yeşiller Partisi ise seçimlerde oyların yüzde 14,8'ini almayı başararak ülkedeki üçüncü büyük siyasi güç konumuna yükseldi.

Geçmişte Hristiyan Birlik partilerinin doğal koalisyon ortağı olan liberal Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 11,5 oy oranına ulaştı.

Göçmen karşıtı ve yabancı düşmanı söylemleriyle dikkat çeken sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 10,3'e gerileyerek üçüncülükten beşinci sıraya düştü.

26 Eylül seçimlerinde en fazla oy kaybına uğrayan parti ise Sol Parti oldu. Yüzde 4,9'luk oy oranıyla yüzde 5'lik barajın altına düşen Sol Parti, doğrudan üç milletvekilliği kazanabildiği için yine de meclise girebilecek.

Üç Kürt aday meclislere seçildi

Rûdaw Qlmanya muhabiri, kesin olmayan resmi sonuçlara göre üç Kürt adayın da seçimden zaferle çıktığını aktardı.

Muhabirimizin aktardığına göre, Kasım Tahir Salih ile Can Bayram Yeşiller Partisi’nden Federal Meclis’e girerken, Jiyan Omer ise Berlim Temsilcisler Meslisi’ne seçildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.