Aktif siyasi faaliyet’ yürütmeyen partilere ‘otomatik' kapatma

Aktif siyasi faaliyet’ yürütmeyen partilere ‘otomatik' kapatma

Seçimlerle ilgili yürürlükteki kanunların hepsinin tek çatı altında toplanması ve buna göre ülke genelinde örgütlenmeyen ve iki kere üst üste kongresini yapmayan partilerin kapatılması için düzenleme hazırlandığı belirtildi.

A+A-

Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre, siyasi partilerin seçimlerde ittifak yapabilmesi için, MHP’nin mutabakatı ile hazırlanan yasal değişikliğin yarın TBMM’ye sunulacağı açıklanırken, AKP yönetimi bir yandan da ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum kapsamında atılacak adımları belirlemeye çalışıyor.

Buna göre seçimlerle ilgili yürürlükteki düzenlemelerin ‘Türkiye Seçim Kanunu’ adlı çerçeve yasada toplanacağı belirtildi.

Bu bağlamda aktif siyasi faaliyet yürütmeyen partilerin durumunun da gündeme getirildiği kaydedildi.

AKP’nin gündeme taşıyacağı belirtilen değişikliğe göre, bir siyasi partinin faaliyetlerine devam edebilmesi için bazı şartlar getirilecek.

Bu kapsamda, Türkiye çapında teşkilatlanması olmayan ve iki kere üst üste kongresini yapmayan siyasi partiler kendiliğinden feshedilmiş sayılacak.

Siyasi partilerin sicil kayıtlarının tutulduğu Yargıtay’a göre Türkiye’de faaliyette olan 88 parti var. Yüksek Seçim Kurulu’nun en son aldığı karara göre ise bu partilerden sadece dokuzunun seçime girme yeterliliği bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.