AKP-MHP ittifakına Kürtler nasıl bakacak?

AKP-MHP ittifakına Kürtler nasıl bakacak?

Bahçeli'nin 'MHP'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'dır.' açıklamasının ardından gelen kulis bilgileri her iki partinin tabanında bu ittifaka temkinli yaklaştığı söylentileri mevcut.

A+A-

AKP ile girdiği ittifakla parti tabanından oldukça eleştiri alan ve Meral Akşener'in kurduğu İYİ Parti'ye oy kaptıran Milliyetçi Hareket Bartisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, hızla Erdoğan'a desteğini belirtti ve 'MHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Receb Tayyip Erdoğan'dır.' dedi.

 

Bahçeli, AKP'lilerin 'henüz erken' dediği bu aceleci ittifak arayışıyla, hem %10 seçim barajı tehlikesini bertaraf etmek istiyor hem de Hazine kazancı, atama ve tayin gibi taleplerini gözetiyor.

 

Peki ya her iki partinin siyasileri ve tabanları?

Türkiye'nin dışarda Suriye çıkmazı ve Batı'dan uzaklaşarak yakınlaştığı Rusya cephesiyle son günlerde yaşadığı İdlib krizi, içerde OHAL/KHK/Kürtlere karşı yürüttüğü savaş Erdoğan ve hükümetini iyice izole etmiş durumda. Ekonomik krizin boyutları, AKP içerisinde '2018'de yeni bir darbe mekaniğinin devreye girmesi' paranoyasını güçlendirmiş durumda. 

AK Parti tabanında MHP ittifakının Kürtlerle olan bağı tamamen koparabileceği endişesi var. Öt yandan AKP içerisindeki bir diğer çekince de ‘MHP Genel Başkanı’nın, Türk siyasetinin kritik dönemlerinde aldığı kararlarla hızlı pozisyon değiştirdiği ve bundan kimin yararlı çıktığına bakılması gerektiği’.

MHP'de ise Bahçeli'nin bu hızlı açıklamasını, baraj, tayin, atama gibi kaygılarla destkleyenler de mevcut, karara temkinli yaklaşanlar da.

Kulislerde, Bahçeli’nin son açıklamalarının, tabanın çözülmesini önleyemeyeceği görüşleri de dile getiriliyor. MHP tabanının, ‘AK Parti’nin her ihtiyaç duyduğunda farklı kesimlerden partner edinmesi nedeniyle iktidara güvenmediği’ yorumları yapılıyor.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.